Ciasto, które można upiec w mikrofalówce, w dosłownie 1.5 minuty. W smaku i strukturze przypomina ciasto babkowe lub muffinkowe. Wersja ze zdjęcia to wersja czekoladowa ze śliwkami (w postaci powideł), ale można dodać każdy inny dodatek i ciacho będzie ok, np. świeże lub suszoen owoce, czekoladki (trufle) dowolne aromaty, orzechy itp.
- 3 łyżki mąki
- 1.5 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- dowolne dodatki: ulubione aromaty, konfitury, powidła, owoce świeże/suszone/kandyzowane, orzechy, przyprawy korzenne
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao dokładnie wymieszaj w niewielkiej misce lub kubeczku. Dodaj jajko, mleko oraz olej i ponownie wymieszaj. Wmieszaj również wybrane dodatki. Otrzymane ciasto przełóż do dwóch kubeczków papierowych*.
Wstaw kubeczki do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 1 minutę 20 sekund. Podawaj na ciepło lub na zimno, bezpośrednio z pojemnika lub po wyłożeniu na talerz.
Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.
* Akurat te murzynki robiłam w papierowych kubeczkach. Ale równie dobrze można użyć dwóch kubeczków ceramicznych, albo piec w tym dużym, w którym mieszało się składniki. Należy wtedy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia.
Osobom, które chciałyby poznać więcej „patentów” na szybkie i smaczne dania / desery gorąco polecam warsztaty kulinarne on-line. Sprawdźcie!
Widzę, że reklama telewizyjna ekspresowych ciast z mikrofalówki Cię zainspirowała 🙂 Jestem jednak przekonana, że Twoja wersja nie będzie smakowała tak chemicznie jak cudeńka z paczuszki i chętnie je przetestuję:) Może nawet da radę szybko wyczarować coś do kawy w biurowej kuchni…
Jest taka reklama w TV? Przyznam, że nie widziałam. Robię już takie ciacha od niemal roku. A zdjęcie jest chyba z lipca. Dopiero teraz się zebrałam żeby je opublikować.
Do porannej kawki jak znalazł 🙂
A ile kalorii może mieć takie ciasteczko? Interesuje mnie to bo od niedawna jestem na diecie, ale dieta nie ma być karą 🙂
Przyznam, że nie liczyłam. Nie chciałabym strzelać. To w dużej mierze zależy od użytych dodatków.
[…] Hitem w pierwszej grupie okazało się ciasto z mikrofalówki. Upiekł je niemal każdy, jako wypiek „dodatkowy”. Podstawowym przepisem jaki znalazł się w materiałach był ten na murzynek z mikrofalówki. […]
Ciacho pyszne 🙂
Gratuluje pomysłu 🙂
🙂
Te ciacha są super ! Użyłem foremek papierowych po babeczkach i tez wyszło super, myślałem że wykipią ale było pięknie 😀
( A ile to będzie mieć kalorii ? z tych użytych składników nez dodatków:) )
Powiem tak-pierwszy raz w życiu piszę komentarz..ale tu musiałem…Na stronę i przepis trafiłem przypadkiem. Do przepisu na mufinki podszedłem „z dozą pewnej nieśmiałości…”, a rezultat niesamowity. 8 minut całej pracy (łącznie ze znalezieniem produktów w szafkach) – efekt – piękne, ciepłe babeczki!!! Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę i ogromnie dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że przepis będzie służył 🙂
Czy te ciasto ma być wilgotne lekko ? Czy coś poszło mi nie tak ?
Tak, tak przyjemnie wilgotne 🙂