Poniżej prezentuję świetny sposób na przekąskę, który podpatrzyłam na spotkaniu inaugurującym powstanie książki „Dieta dla serca”. Nie wiedziałam, chleb tostowy można rozwałkować, tym samym otrzymując super „materiał” do dalszych kulinarnych działań. W oryginale kromki zostały posmarowane masłem/margaryną. Ja zamieniłam je na kremowy twarożek. Obie wersje są smaczne i obie gorąco polecam. Będą idealne na pyszną kolację. Polecam nie maskować smaku łososia ketchupem!
W dzisiejszym wydaniu, roladki połączyłam z piklami Rachel Allen. To inny wynalazek, który podpatrzyłam już bardzo dawno temu, podczas programu au pair w Irlandii (w programie tv Rachel Allen).
Składniki na roladki z chleba tostowego:
- kromki chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)
- masło lub kremowy serek (śmietankowy, chrzanowy, ziołowy itp.)
- łosoś wędzony
Składniki na pikle Rachel Allen:
- ogórek zielony
- sól i świeżo mielony pieprz
- odrobina cukru
- biały ocet winny
Roladki z chleba tostowego: Kromki chleba tostowego cienko rozwałkuj. Posmaruj masłem lub kremowym serkiem. Zwiń w roladkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10-15 minut w 180⁰C lub do zrumienienia wierzchu (powinien być trochę bardziej zrumieniony niż ten na zdjęciu – śpieszyło mi się ;).
Pikle Rachel Allen: Ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną cukru (nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji). Polej octem. Odstaw na kilka minut do „przegryzienia” smaków i podawaj.
Tak na koniec jeszcze dodam, że roladki zrobiły TOTALNĄ furorę podczas mojej tegorocznej Letniej Szkoły Kuchni Artystycznej 🙂
Właśnie miałem szukać na blogu i myślałem, że będzie to trwało długo, a tu niespodzianka na pierwszej stronie 🙂
Cieszę się bardzo. I bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz 🙂
och… zjadłabym taką roladkę albo dwie 🙂