Szybka i lekka przekąska kolacyjna lub składowa zdrowego obiadu. Pasztecik jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno (choć ja wolę na ciepło). Przyrządza się do dosłownie w kilka chwil, w mikrofalówce 🙂
- 500 g chudego mięsa mielonego z szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 różyczki brokuła
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej uniwersalnej
- 5 łyżeczki przeprawy do żurku i barszczu białego
- 3 jajka ugotowane na twardo
Mięso, paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekane różyczki brokuła oraz przyprawy umieść w dość dużej misce.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – łyżką lub ręką.
1/3 otrzymanej masy wyłóż do pojemnika (użyłam silikonowego Jana Niezbędnego). Na środku, centralnie wzdłuż, ułóż jajka.
Zakryj jajka pozostałą masą mięsno – warzywną.
Zamknij pojemnik silikonowy, upewnij się, że kolorowy wentylek pozostał uchylony, a następnie umieść w kuchence mikrofalowej. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 10 minut.
Podawaj pasztet na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przekąskę bądź część dania głównego.