Pasztet z warzywami i jajkiem a’la pieczeń rzymska (z mikrofalówki)

Szybka i lekka przekąska kolacyjna lub składowa zdrowego obiadu. Pasztecik jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno (choć ja wolę na ciepło). Przyrządza się do dosłownie w kilka chwil, w mikrofalówce 🙂

Pasztet z warzywami i jajkiem a’la pieczeń rzymska (z mikrofalówki) (1)

  • 500 g chudego mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej uniwersalnej
  • 5 łyżeczki przeprawy do żurku i barszczu białego
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Mięso, paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekane różyczki brokuła oraz przyprawy umieść w dość dużej misce.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – łyżką lub ręką.

1/3 otrzymanej masy wyłóż do pojemnika (użyłam silikonowego Jana Niezbędnego). Na środku, centralnie wzdłuż, ułóż jajka.

Pasztet z warzywami i jajkiem a’la pieczeń rzymska (z mikrofalówki) (5)

Zakryj jajka pozostałą masą mięsno – warzywną.

Zamknij pojemnik silikonowy, upewnij się, że kolorowy wentylek pozostał uchylony, a następnie umieść w kuchence mikrofalowej. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 10 minut.

Pasztet z warzywami i jajkiem a’la pieczeń rzymska (z mikrofalówki) (5)

Podawaj pasztet na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przekąskę bądź część dania głównego.

Pasztet z warzywami i jajkiem a’la pieczeń rzymska (z mikrofalówki) (5)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*