Sałatka szopska

Przepyszna bułgarska sałatka, zachwycająca prostotą wykonania i wspaniałym smakiem bałkańskiego sera owczego (biało sirene). Nie warto zastępować go żadnym innym, gdyż jest jedyny w swoim rodzaju. Bez problemu można go kupić w Piotrze i Pawle oraz Almie. Nazwa sałatki wywodzi się od słowa „Szopia” mieszkańców Sofii i okolicznych terenów. Mimo, że wywodzi się z Bułgarii jest też popularna w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Często podaje się ją z rakiją.

  • ogórki
  • pomidory
  • papryka
  • opcjonalnie cebula (pominęłam)
  • bułgarski ser szopski – solankowy, owczy, np. Bałkanka
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: oliwa, ocet (pominęłam)

Pokrój pomidory w ósemki, paprykę na kawałki, a ogórki w plastry. Dodaj start świeżo mielony pieprz i starty ser. Podawaj, np. z chlebkiem pita.

1 komentarzy

  1. Ta bułgarska sałatka jest pyszna! Przygotowałam ją kilka dni temu, a dodatkowo przyrządziłam chłodnik tarator i kebabcze. Przepis na bułgarski obiad wkrótce opublikuję na swoim blogu 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*