Przepyszna bułgarska sałatka, zachwycająca prostotą wykonania i wspaniałym smakiem bałkańskiego sera owczego (biało sirene). Nie warto zastępować go żadnym innym, gdyż jest jedyny w swoim rodzaju. Bez problemu można go kupić w Piotrze i Pawle oraz Almie. Nazwa sałatki wywodzi się od słowa „Szopia” mieszkańców Sofii i okolicznych terenów. Mimo, że wywodzi się z Bułgarii jest też popularna w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Często podaje się ją z rakiją.
- ogórki
- pomidory
- papryka
- opcjonalnie cebula (pominęłam)
- bułgarski ser szopski – solankowy, owczy, np. Bałkanka
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: oliwa, ocet (pominęłam)
Pokrój pomidory w ósemki, paprykę na kawałki, a ogórki w plastry. Dodaj start świeżo mielony pieprz i starty ser. Podawaj, np. z chlebkiem pita.
Ta bułgarska sałatka jest pyszna! Przygotowałam ją kilka dni temu, a dodatkowo przyrządziłam chłodnik tarator i kebabcze. Przepis na bułgarski obiad wkrótce opublikuję na swoim blogu 🙂