Mimo, że pierogi nie są moim ulubionym obiektem do fotografowania zmotywowałam się by sfotografować te. Bo pomysł o którym piszę poniżej, choć banalny w swej prostocie, dla nas jest niedawnym odkryciem, które warto zapamiętać. Sos śmietanowy jest super do odgrzewania pierogów – nie są wtedy tłuste jak po smażeniu, ani tak „rozmyte” jak po tradycyjnym gotowaniu w dużej ilości wody. Gdy brakuje czasu można skorzystać z gotowego sosu – serowego, śmietanowego z ziołami, grzybowego itp.
Pierogi z brokułami i fetą
- ciasto na pierogi wg wskazówek, które znajdziesz tutaj
- 4 duże ziemniaki typu C
- 450 g brokułów mrożonych
- 1 kostka sera typu fetą
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie śmietanowym
- filety z piersi kurczaka
- lubczyk suszony
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- świeżo mielony pieprz
- baza do jasnych sosów Winiary
- 100 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie natka pietruszki lub koperek
Pierogi z brokułami i fetą: Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je na puree. Brokuły ugotuj na miękko i drobno posiekaj. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj ser feta. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz zamykaj w kołach z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Kurczak w sosie śmietanowym: Filet z kurczaka oczyść i obsmaż na rumiany kolor na suchej patelni. Posyp w międzyczasie przyprawami. Zalej wodą i duś mięso ok. 10 minut. Następnie dodaj sos Winiary wymieszany w niewielkiej ilości wody oraz śmietankę. Chwilę pogotuj, ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z pierogami (w wersji ze zdjęcia). Oczywiście taki sos doskonale sprawdzi się również z makaronem lub ryżem. Albo innymi pierogami, np. ruskimi. Poniżej moją wersję proporcji na ten klasyk.
Pierogi ruskie
- 1 duża cebula
- 4 średnie ziemniaki (600 g po obraniu)
- 250 g twarogu półtłustego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie, jeśli nie mamy kurczaka i sosu śmietanowego – podsmażona cebula lub kwaśna śmietana
Uwielbiam wszelkie pierogi. Ciekawy przepis. Muszę koniecznie też takie zrobić. Piękne zdjęcie jest dla mnie dodatkową motywacją 🙂
pomyslowe i na pewno bardzo smaczne 🙂