Do przygotowania hummusu „zabrałam” się już wcześniej dwa razy. Raz robiłam hummus z ciecierzycą z puszki, innym razem hummus z gotowaną ciecierzycą. Teraz postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis z portalu przepisownia.pl:
http://www.przepisownia.pl/sosydipypasty-przepisy/hummus/339975
Ta wersja zawiera sok z cytryny, więc smak jest nieco inny. Można go dodać, można ominąć, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Podobnie jak z papryką, która jest w recepturze oryginalnej. Ja ją ominęłam bo wolę hummus klasyczny.
- 250 g ciecierzycy, suchej
- 1500 g wody
- 30 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju sezamowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie, ja dałam tylko na wierzch)
- pieprz cayenne, do smaku (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Przygotowanie – hummus w Thermomix
1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 – 8 godzin. Odsączyć.
2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6 min/Varoma/ Wsteczne /obr. 1, zemleć 30 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40 min/100°C/ Wsteczne /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1 min/obr. 7.
Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr. 4.
Hummus można podawać na wiele sposobów, jako dip-przekąskę lub dodatek do dań. Doskonale pasuje do:
- chlebka pita i klopsików falafel (wersja najbardziej klasyczna)
- słupków warzyw (marchewka, papryka)
- chipsów z tortilli
- krakersów
- pieczywa maca
- tostów (np. hummus z serem żółty i / lub szynką)
- wrapa z tortilli, np. takiego jaki pojawi się w jednym z kolejnych wpisów