Pomysł na szybki, aromatyczny obiad. Polecam!
Danie powstało by zagospodarować bardzo smaczne frankfurterki, których sporo pojawiło się w naszej lodówce. Danie jest nieco podobne do potrawki z kurczakiem i kabanosami, które jakiś czas temu prezentowałam. Do sosu można dodać dowolne warzywa, inne niż w przepisie (np. cukinię, zielony groszek), a także podać go z czymś innym niż na zdjęciu – inną kaszą (np. pęczak), ryżem, makaronem, pyzami drożdżowymi czy naleśnikami.
- kilka frankfurterek
- 1 cebula
- 1-2 garści włoszczyzny krojonej w paski
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 pomidory suszone w oleju z ziołami
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie sól i / lub przyprawa do spaghetti lub fix do spaghetti / lasagne
- natka pietruszki lub posiekana bazylia do posypania
- do podania: kasza jaglana (na zdjęciu), kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż, makaron, pyzy drożdżowe, naleśniki itp.
Frankfurterki pokrój w talarki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i dalej zmaż. Następnie dorzuć mrożone warzywa oraz pokrojoną w kostkę paprykę i duś ok. 5-10 minut, tak by nieco zmiękły.
Wmieszaj oba rodzaje pomidorów, przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Dopraw do smaku i podawaj sos z wybranym dodatkiem, najlepiej posypany natką pietruszki lub posiekaną bazylią.
Przepis mnie zainteresował. Chętnie wypróbuję 🙂