Kompozycja własnego pomysłu, przygotowana na urodziny Tomka W.
W stworzeniu blatu tortu pomógł mi przepis na cupcakes z Simply Recipes. Zainteresował mnie ponieważ nie zawiera jajek, masła, mleka, maślanki… Okazuje się, że i bez tych składników można stworzyć smaczne i fajne w strukturze ciasto.
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szkl. kakao
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. zaparzonej kawy (z 1,5 łyżeczki)
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki olejku pomarańczowego
- 1/4 szkl. + 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotuj ciasto metodą muffinową, czyli przez zmieszanie składników suchych z mokrymi. Piecz w 22-cm tortownicy ok. 40-50 min.
Nadzienie, bardzo podobne do musu, który powstał w mojej kuchni jakiś czas temu. Było jednak bardziej gęste, niemal jak galaretka.
- 500 g dyni
- cukier
- kwasek cytrynowy
- 1 galaretka pomarańczowa
- olejek pomarańczowy
- czekoladowy krem z torebki + 1 szkl. mleka
Rozgotuj dynię z odrobiną wody. Dodaj resztę składników i zostaw do schłodzenia. Zimnym musem/galaretką przełóż ciasto czekoladowe. Na wierzch i boki wyłóż gotowy krem czekoladowy.