Tort czekoladowo-pomarańczowy

Kompozycja własnego pomysłu, przygotowana na urodziny Tomka W.

W stworzeniu blatu tortu pomógł mi przepis na cupcakes z Simply Recipes. Zainteresował mnie ponieważ nie zawiera jajek, masła, mleka, maślanki… Okazuje się, że i bez tych składników można stworzyć smaczne i fajne w strukturze ciasto.

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. zaparzonej kawy (z 1,5 łyżeczki)
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki olejku pomarańczowego
  • 1/4 szkl. + 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotuj ciasto metodą muffinową, czyli przez zmieszanie składników suchych z mokrymi. Piecz w 22-cm tortownicy ok. 40-50 min.

Nadzienie, bardzo podobne do musu, który powstał w mojej kuchni jakiś czas temu. Było jednak bardziej gęste, niemal jak galaretka.

  • 500 g dyni
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • olejek pomarańczowy
  • czekoladowy krem z torebki + 1 szkl. mleka

Rozgotuj dynię z odrobiną wody. Dodaj resztę składników i zostaw do schłodzenia. Zimnym musem/galaretką przełóż ciasto czekoladowe. Na wierzch i boki wyłóż gotowy krem czekoladowy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*