Zapiekanka przyrządzona dla odwiedzającej mnie mamusi 🙂
Podane proporcje są baaardzo przybliżone bo zapiekankę składałam „na oko”.
- ok. 200 g makaronu
- 150 g szynki
- po 1/2 małej papryki czerwonej i zielonej
- 1/2 papryczki chilli
- 1 szkl. dyni
- 3-4 łyżki kukurydza
- 1 szkl. brokułów
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 szkl. startego sera żółtego (do środka i na wierzch)
- 2 łyżeczki Vegety, 2 łyżeczki lubczyku ogrodowego, 1,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2-4 łyżki czosnkowego sosu chilli Tao Tao.
Ugotuj makaron al dente. Warzywa opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki (możesz użyć rozmrożonych wcześniej brokułów). Pokrój również szynkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj jego część (ok. 3/4) z pozostałymi składnikami. Przenieś do formy żaroodpornej i zapiekaj w 180 st. ok. 45 min.