Placki z dyni i fety

Pyszne placuszki, inspirowane przepisem z niezawodnej Kwestii Smaku. Dobrze smakują również na s

  • 250 g startej na małych oczkach dyni
  • 100 g fety lub innego sera*
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. sól, pieprz, natka pietruszki, koperek (jak tutaj), szczypiorek, papryczka chilli, itp.

* w wersji na słodko np. z twarogiem lub z pominięciem sera

Startą dynię wymieszaj z żółtkiem, mąką, pianą z białek i opcjonalnie ziołami. Smaż niewielkie placuszki. Podawaj np. dodatkami typowymi dla blinów (łososiem,  śledziem, wędzonym pstrągiem/makrelą, pastą jajeczną, pastą z buraczków, pastą z tuńczyka, anchois) czy placków ziemniaczanych (śmietaną i cukrem, sosem węgierskim, sosem grzybowym).

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*