Pyszne placuszki, inspirowane przepisem z niezawodnej Kwestii Smaku. Dobrze smakują również na s
- 250 g startej na małych oczkach dyni
- 100 g fety lub innego sera*
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ew. sól, pieprz, natka pietruszki, koperek (jak tutaj), szczypiorek, papryczka chilli, itp.
* w wersji na słodko np. z twarogiem lub z pominięciem sera
Startą dynię wymieszaj z żółtkiem, mąką, pianą z białek i opcjonalnie ziołami. Smaż niewielkie placuszki. Podawaj np. dodatkami typowymi dla blinów (łososiem, śledziem, wędzonym pstrągiem/makrelą, pastą jajeczną, pastą z buraczków, pastą z tuńczyka, anchois) czy placków ziemniaczanych (śmietaną i cukrem, sosem węgierskim, sosem grzybowym).