Dziś przedstawiam roladki, które przygotowała dla nas Mama na obiad z okazji 60-tych urodzin. Podobne do tych, ale jednak inne. Opisywana wersja miała w sobie musztardę miodową, która świetnie komponowała się z wyrazistą długodojrzewającą szynką. Mama roladki smażyła, ale można je również upiec.
- filet z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- musztarda miodowa
- plastry szynki prosciutto lub innej długodojrzewającej
- plastry sera żółtego
- jajko
- bułka tarta lub panko
Wykonanie – najlepiej obejrzyj film do którego link znajduje się we wpisie: Pieczone roladki z kurczaka z szynką i serem Mamusi 🙂
Piersi przekrój poziomo, ale nie do końca, tak by powstały dwa płaty. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą. Na płatach umieść plastry szynki oraz ser żółty. Zawiń mięso w roladki, obtocz w jajku i bułce tartej.
Usmaż rolady na patelni obracając je co jakiś czas by równi się zrumieniły lub przełóż do naczynia do zapiekania, skrop delikatnie olejem i zapiekaj pod przykryciem w 180 st. C. ok. 20-40 minut, w zależności od wielkości roladek.
Do roladek pasują gotowane lub pieczone ziemniaczki, risotto, pęczotto itp. dodatki.