Ciasto mocno pomarańczowe, alternatywa dla ciasta pomarańczowego z całą pomarańczą.
Ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier ze skórką pomarańczową
- ok. łyżeczka startej skórki pomarańczowej (startej z pomarańczy lub z paczuszki – u mnie z Lidla)
- 3 duże jajka
- 1 szklanka białego cukru
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe
Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier z pomarańczą i skórkę pomarańczową. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj startą na grubych oczkach marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 40 minut.
Po przestudzeniu, przełóż ciasto powidłami śliwkowymi.