Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto mocno pomarańczowe, alternatywa dla ciasta pomarańczowego z całą pomarańczą.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier ze skórką pomarańczową
  • ok. łyżeczka startej skórki pomarańczowej (startej z pomarańczy lub z paczuszki – u mnie z Lidla)
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe

Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier z pomarańczą i skórkę pomarańczową. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj startą na grubych oczkach marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 40 minut.

Po przestudzeniu, przełóż ciasto powidłami śliwkowymi.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*