Zapiekanka powstała w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przepis zaproponowałam ja, ale jego realizacją zajęła się Paulina R. i Natalia P. Danie wyszło wspaniale. Ziemniaki, szpinak i pleśniowy ser to połączene wprost idealne.
- ok. 750 g ziemniaków
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka (użyłam złocistej Kamis)
- olej do smażenia
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- mały kubek śmietanay 12%
- 3 trójkąty sera Lazur Srebrzysty
Obierz ziemniaki. Pokrój na talarki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min). Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub zestawu ulubionych ziół. Rozmroź szpinak. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz śmietaną. Ser lazur pokrój w cienkie plastry. Wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłóż talarkami ziemniaków. Przykryj połową kurczaka, szpinakiem i serem pleśniowym. Wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, szpinaku i sera, pozostawiając kilka plastrów tego ostatniego. Zakończ dodatkową warstwą ziemniaków. Zapiekaj w 180°C, ok. 20-30 min. Pod koniec zapiekania wyłóż na ziemniaki zachowany ser Lazur.
[…] Stąd idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych, hiszpańskiej tortilli, zupach, zapiekankach. Nadają się również do gotowania w „mundurkach”, do smażenia (np. w postaci talarków lub […]