Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem Lazur

Zapiekanka powstała w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przepis zaproponowałam ja, ale jego realizacją zajęła się Paulina R. i Natalia P. Danie wyszło wspaniale. Ziemniaki, szpinak i pleśniowy ser to połączene wprost idealne.

  • ok. 750 g ziemniaków
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (użyłam złocistej Kamis)
  • olej do smażenia
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kubek śmietanay 12%
  • 3 trójkąty sera Lazur Srebrzysty

Obierz ziemniaki. Pokrój na talarki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min). Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub zestawu ulubionych ziół.  Rozmroź szpinak. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz śmietaną. Ser lazur pokrój w cienkie plastry. Wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłóż talarkami ziemniaków. Przykryj połową kurczaka, szpinakiem i serem pleśniowym. Wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, szpinaku i sera, pozostawiając kilka plastrów tego ostatniego. Zakończ dodatkową warstwą ziemniaków. Zapiekaj w 180°C, ok. 20-30 min. Pod koniec zapiekania wyłóż na ziemniaki zachowany ser Lazur.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*