Omlet z szynką i camembertem

Szybki, improwizowany omlet przygotowany dla mojej Emi. Smakował mocno camembertowo bo dodałam dość sporo tego ostrego sera. Można go oczywiście dać mniej lub zastąpić innym, łagodniejszym. I posypać wtedy prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

Naszego omleta serwowałyśmy z mrożoną kawą z bananem i tahini. A na deser podałam ekspresowe tartaletki z konfiturą brzoskwiniową i bitą śmietaną.

  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • 4 plasterki szynki
  • 3 suszone pomidory
  • 3 plastry sera camembert o smaku chilli
  • liście świeżej bazylii i shiso
  • sól i świeżo mielony pieprz

Pokrój szynkę w paski, a pomidory na mniejsze kawałki. Lekko podsmaż, pod koniec dodając posiekaną bazylię. Jajka wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Przelej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Gdy omlet będzie niemal całkowicie ścięty przełóż na jego połowę szynkę i pomidory. Nałóż plasterki sera i złóż placek na pół. Po roztopieniu sera zdejmij omlet z patelni i wyłóż na talerz.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*