W Krainie Smaku

Ciasto biszkoptowe z jagodami

Ciasto z przepisu p. Agnieszki Wujek, która serwowała takie podczas nagrania dla „Obywatelek”. Tzn. prawie takie bo moje wyszło nieco inne, bardziej biszkoptowe. Zapewne dlatego, że ubiłam najpierw jajka z cukrem, a potem wmieszałam pozostałe składniki. Receptura, którą dostałam wskazywała natomiast na połączenie wszystkiego od razu, mikserem na niskich obrotach. Niemniej moje ciasto również było dobre i szybko zniknęło.  Bardzo fajnie smakowało z kleksem twarożku waniliowego.

Kruszonka

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę i ekstrakt, a następnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przełóż do niewielkiej formy. Na wierzch wyłóż jagody oraz kruszonkę. Piecz ok. 30 min w 175 st. C.