Ciasto powstało na bazie tego przepisu. Chciałam wypróbować mąkę żytnią w słodkich wypiekach. Z całkiem pozytywnym skutkiem. Nie przypadł mi do gustu jedynie cynamonowy streusel bo dawał gorzkawy posmak. Wersja z płatkami owsianymi okazała się lepsza jak dla mnie.
- 4 łodygi rabarbaru
- 1,5 szkl. mąki żytniej razowej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (trochę dużo)
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 3/4 szkl. cukru Muscovado
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 3 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- płatki owsiane i cukier Demerara lub cynamonowy streusel
Umyj, obierz i pokrój rabarbar. Zasyp cukrem. Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka. Odsącz rabarbar, połącz z mąką. Dodaj cukier oraz jajka ubite z jogurtem i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.Wierzch posyp płatkami owsianymi i cukrem Demerara lub owsianą kruszonką z Muscovado. Piecz w 180 st.C przez około 45 minut.
W pierwotnej recepturze znalazła się łyżeczka kardamonu, z której zrezygnowałam. Proporcje podane były na tortownicę: 4 łodygi rabarbaru, 1 szkl. mąki żytniej razowej, 1/2 szkl. mąki pszennej, 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 80 g masła, 1,5 szkl. brązowego cukru, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, płatki owsiane, cukier