Ucierane ciasto kokosowe będące fuzją mojej babki cytrynowej i pomarańczowych babeczek-piegusków. Piekłam je w foremkach muffinkowych i jednorazowej formie keksowej. Drugie rozwiązanie zdecydowanie mniej polecam bo ciasto bardzo długo się piekło. A jak już się upiekło zostało zabrane do Kiekrza na pierogowe warsztaty wielkopolskich blogerów. Ale o nich jutro.
- 1.5 szklanki mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125 g margaryny
- 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
- 2 jajka
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1.5 szklanki pociętego rabarbaru
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
Obierz rabarbar, pokrój na niewielkie kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 1-2h. Truskawki opłucz, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj mąkę z wiórkami kokosowymi, solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, a następnie dodawaj na przemian: mąkę i jogurt. Na koniec delikatnie wmieszaj większość owoców. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, tortownicy lub mniejszej blaszki. Wyłóż na wierzch pozostałe owoce. Niewielkie babeczki piecz ok. 25-30 min w 170 st.C (z termoobiegiem). Większe ciasto ok. 50 min. Keks będzie potrzebował więcej czasu, u mnie ok. 1 godz. 10 minut.
pyszne było to Twoje ciasto!
pozdrawiam :]
Dziękuję 🙂
[…] zielonym ciastem ze szczawiem, skubańcem Joli, kruchymi ciasteczkami i in. Moją cegiełką było ucierane ciasto kokosowe z rabarbarem i truskawami. Poza bufetem blogerów w menu znalazło się „prażone”, czyli kociołek warzyw z […]
[…] zielonym ciastem ze szczawiem, skubańcem Joli, kruchymi ciasteczkami i in. Moją cegiełką było ucierane ciasto kokosowe z rabarbarem i truskawami. Poza bufetem blogerów w menu znalazło się „prażone”, czyli kociołek warzyw z […]
aa zazdroszczę tych warsztatów!:))
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!