Szybciutka zupa, którą przygotowałam dla moich przyjaciółek na kolację, razem z pizzerinkami z kapustą i pieczarkami. Bardzo delikatny, smakowo prosty krem, który chyba z powodu owej prostoty nie może nie smakować.

- 2 cebule
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 kalafiora
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 dość spore ziemniaki
- 3/4 szklanki mleka
- lubczyk suszony
- czosnek granulowany
- sól i biały pieprz
- groszek ptysiowy do podania
Drobno posiekaj cebulę. Podsmaż na oleju, w rondlu. Dodaj pokrojonego na kawałki kalafiora oraz ziemniaki. Zalej bulionem drobiowym. Gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko, dopraw do smaku lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie zmiksuj blenderem. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym.
chętnie zabrałabym zawartość miseczki razem z miseczką, bo jest piękna 😉
Ależ ładnie ozdobiona! Ten krem musi być sycący, podoba mi się 🙂 Lubię bardzo takie zupy, choć kalafiora z ziemniakami jeszcze nie łączyłam 🙂
Tak, jest sycący, ale nie tłusty i kaloryczny. Też uwielbiam takie zupy!
P.S. A połączenie kalafiora i ziemniaków jest super. Również w puree. Polecam takie: http://wkrainiesmaku.pl/14593/stek-z-antrykotu-z-marchewka-w-wedzonej-papryce-puree-ziemniaczano-kalafiorowym/
Sycący i smaczny krem 🙂 Ziemniaki to idealna baza dla kremów!