Babka ziemniaczana, którą niedawno poczęstowała nas Mamusia. Sama w sobie była pyszna, a z super gulaszem wprost rewelacyjna! Podczas tej samej wizyty delektowaliśmy się ponadto naszą ulubioną sałatką wielowarstwową. Gorąco polecam oba sprawdzone przepisy!
Składniki na babkę ziemniaczaną:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g wędzonej szynki lub kiełbasy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra i słodka
Składniki na gulasz:
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, polędwica)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ogórki kiszone
- 2-3 pomidory suszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Babka ziemniaczana: Zetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach wraz z 1 cebulą. Odsącz nadmiar wody. Dodaj jajka oraz obie mąki.
Drugą cebulę posiekaj i przesmaż wraz z wędzoną szynką lub kiełbasą (pokrojoną w kostkę). Wmieszaj do masy ziemniaczanej. Dopraw do smaku. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 st. C 1,5-2 h.
Gulasz: Mięso pokrój w kostkę. Przesmaż na łyżce tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w słupki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz (również pokrojone) ogórki kiszone i pomidory suszone. Duś całość jeszcze ok. 15-20 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i chili. Dodaj koncentrat pomidorowy, po czym zagęść sos zawiesiną mąki i wody.
Sos możesz podawać z babką ziemniaczaną, plackami ziemniaczanymi i kwaśną śmietaną, ryżem, ziemniakami albo z kaszą, np. pęczak.
Świetny przepis, babka prezentuje się wyśmienicie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂
Najlepsze są takie przepisy które otrzymujemy z pokolenia na pokolenie 🙂
Babka ziemniaczana to tradycja w mojej rodzienie, dlatego sama robię ją bardzo często 🙂