Klasyczne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami – super wyrosło i super smakowało. Gorąco polecam ten przepis!
Składniki na kruszonkę (można podwoić porcję)***:
- 70 g mąki pszennej
- 50 gramów cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 220 g mleka
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g mąki
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatki
-
owoce*
- migdały w płatkach (opcjonalnie)
Kruszonka: Przygotuj w tradycyjny sposób, zagniatając rękoma lub w Thermomix: 10 s / obr. 6. Wstaw do lodówki.
Ciasto dożdżowe: Przygotuj tradycyjnie, jak każde drożdżowe, lub w Thermomix, jak niżej.
- Do naczynia miksującego wlej mleko. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Podgrzej 2 min 30 s / 37 st. C / obr. 1.
- Dodaj mąkę, masło, jajko, żółtko i sól. Wyrób 2 min / Interwał.
- Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna się podwoić.
- Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm x 6 cm**. Wyłóż truskawki. Kruszonkę zagnieć w rękach aby powstały większe grudki i posyp nią ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piecz 30 minut. Zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 20 minut.
* jabłka, jabłka prażone, gruszki, śliwki, truskawki, brzoskwinie, morele, wiśnie z kompotu, maliny, jagody
** U mnie dobrze sprawdza się naczynie żaroodporne o wymiarach – 20 x 30 cm. Wkładam do niego 2/3 ciasta. Z reszty robię np. ślimaczki z innymi dodatkami niż daję do ciasta, przez co mam dwa ciasta „za jednym zamachem”. Do ślimaczków dobrze pasują np.:
- jabłka z cynamonem
- masło z cynamonem
- twarda konfitura lub marmolada
- krem czekoladowy
- masa serowa
- masa makowa
- masa z bakalii (rodzynki i / lub żurawina + orzechy)
A ile mąki do ciasta? 🙂
500 g. Wybacz, że zapomniałam wpisać. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Polecam przepis! Sama będę go powtarzała w najbliższy weekend dla przyjaciółek 🙂
Znakomity przepis. Dziękuję.