Ciasto drożdżowe z owocami – najlepsze!

Klasyczne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami – super wyrosło i super smakowało. Gorąco polecam ten przepis!

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki na kruszonkę (można podwoić porcję)***:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 gramów cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 220 g mleka
  • 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatki

  • owoce*
  • migdały w płatkach (opcjonalnie)

Kruszonka: Przygotuj w tradycyjny sposób, zagniatając rękoma lub w Thermomix: 10 s / obr. 6. Wstaw do lodówki.

Ciasto dożdżowe: Przygotuj tradycyjnie, jak każde drożdżowe, lub w Thermomix, jak niżej.

  1. Do naczynia miksującego wlej mleko. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Podgrzej 2 min 30 s / 37 st. C / obr. 1.
  2. Dodaj mąkę, masło, jajko, żółtko i sól. Wyrób 2 min / Interwał.
  3. Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna się podwoić.
  4. Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm x 6 cm**. Wyłóż truskawki. Kruszonkę zagnieć w rękach aby powstały większe grudki i posyp nią ciasto.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piecz 30 minut. Zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 20 minut.

* jabłka, jabłka prażone, gruszki, śliwki, truskawki, brzoskwinie, morele, wiśnie z kompotu, maliny, jagody

Ciasto drożdżowe z truskawkami

20160611_180328

20160611_180357

** U mnie dobrze sprawdza się naczynie żaroodporne o wymiarach – 20 x 30 cm. Wkładam do niego 2/3 ciasta. Z reszty robię np. ślimaczki z innymi dodatkami niż daję do ciasta, przez co mam dwa ciasta „za jednym zamachem”. Do ślimaczków dobrze pasują np.:

  • jabłka z cynamonem
  • masło z cynamonem
  • twarda konfitura lub marmolada
  • krem czekoladowy
  • masa serowa
  • masa makowa
  • masa z bakalii (rodzynki i / lub żurawina + orzechy)
Poniżej wersja drożdżówki z owocami lata (truskawkami, malinami i jagodami) + ślimaczki z jabłkiem i cynamonem oraz kruszonką z migdałami (z podwójnej porcji), którą upiekłam na deser, z okazji proszonego obiadku u Natalii 3 lipca 2016 r 😉
Ślimaczki z prażonymi jabłkami
Ślimaczki z prażonymi jabłkami
Ślimaczki z prażonymi jabłkami*** Robiąc podwójną porcję wykorzystuję 3/4 ilości kruszonki. Resztę wstawiam do lodówki i wykorzystuję później, np. do ekspresowych owoców pod kruszonką. Polecam zestaw: morele, gruszki, jagody, czarna porzeczka
 
Jeszcze inna odsłona!
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
 

3 komentarzy

    • 500 g. Wybacz, że zapomniałam wpisać. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Polecam przepis! Sama będę go powtarzała w najbliższy weekend dla przyjaciółek 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*