Pizza rolls’y / pizza-roladki z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem z kiełbasek. Polecam jako ciepłą przekąskę dla gości 🙂 Farsz można też użyć do tradycyjnej „płaskiej” pizzy.

- ciasto drożdżowe z tego przepisu
- 1 duża cebula
- 6 frankfurterek lub podobnych kiełbasek
- mozzarella
- przyprawa do pizzy
Frankfurterki pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Posiekaj w malakserze na niewielkie kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju. Połącz z kiełbaskami.
Na przygotowane, rozwałkowane ciasto do pizzy wyłóż otrzymany farsz mięsno-cebulowy. Posyp startą mozzarellą (u mnie posiekaną w malakserze) i przyprawą do pizzy. Zawiń ciasto w roladę, a następnie pokrój w plastry, które ułożone poziomo na blaszce utworzą ślimaczki, takie jak na zdjęciu.
Piecz w 200 st. C, ok. 20-30 minut. Podawaj na ciepło, np. z sosem pomidorowym i/lub czosnkowym. Moje sosy miały następujące składy:
Sos czosnkowy ze szczypiorkiem
- 1-2 ząbki czosnku, 100 g fety, ok. 400 g jogurtu naturalnego, 2- 3 łyżki szczypiorku (dokładnie rozmiksowany) – resztki wykorzystałam do zazików
Sos pomidorowy
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 słoik passaty pomidorowej – resztki wykorzystałam do makaronu z tuńczykiem i parmezanem