Study Tour: Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!

Tegoroczny wrzesień obfituje w kulinarne wydarzenia. Tydzień po wakacjach w Italii udaliśmy się na Mazury, na Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – Smakuj wołowinę!”, organizowany przez Związek „Polskie Mięso”. Świetnie zorganizowany, należy koniecznie dodać! Na gości czekało bowiem moc atrakcji.

_9160001

Pierwszym punktem programu była wizyta na hodowli krów rasy Hereford w Miłakowie na Warmii.

Nasi gospodarze.
Nasi gospodarze.
_9160006
Stodoła Pana Mariusza (właściciela hodowli Herefordów) zaaranżowana przez organizatorów na oryginalną i niezwykle urokliwą restaurację!

Po pokrzepiającym lunchu w postaci burgerów wołowych i steków T-bone, właściciel hodowli, zabrał nas na road tour po swoim ranczo – ciągnikiem, na przyczepce! Super sprawa!

Hamburger wołowy_9160031 P9160019

_9160054
Ale jeszcze nie miała okazji skosztować steków, ale na pewno niebawem to nadrobi 🙂

_9160059 _9160060

Niestety, na taką hardcorową przejażdżkę nie mogliśmy zabrać Ali, więc pojechałam tylko ja. Było naprawdę mega! Od Pana Mariusza mogliśmy dowiedzieć się sporo o dobrej wołowinie. Rasa Hereford to bowiem rasa typowo mięsna, m.in. na najlepszej jakości steki. Więcej na ten temat przeczytacie na stronie gospodarstwa Hereford Warmia.

_9160064

Po wizycie w gospodarstwie skierowaliśmy się do hotelu Marina Club Destination SPA. Samo miejsce zrobiło na nas niesamowite wrażenie, a w połączeniu z programem wycieczki… znów nasuwa się słowo mega! Zaproponowano nam wieczór w stylu PRL, z pięciodaniową kolacją degustacyjną przygotowaną przez znanego szefa kuchni Marcina Budynka.

Tatar wołowy z przepiórczym jajkiem, pudrem z palonego dębu, prażonymi kaparami i emulsją z anchoi i chlorofilu
Tatar wołowy z przepiórczym jajkiem, pudrem z palonego dębu, prażonymi kaparami i emulsją z anchoi i chlorofilu
Pierogi z pieczonym ogonem wołowym, demi glase z aromatem pigwy i palonym masłem
Pierogi z pieczonym ogonem wołowym, demi glase z aromatem pigwy i palonym masłem
Consome wołowe o aromacie anyżu i kardamonu z jajkiem sous vide, borowikami i pieczonym szpikiem wołowym
Consome wołowe o aromacie anyżu i kardamonu z jajkiem sous vide, borowikami i pieczonym szpikiem wołowym
Antrykot wołowy, zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i kremem z zielonego groszku i mięty
Antrykot wołowy, zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i kremem z zielonego groszku i mięty
Rewelacyjne brownie Marcina Budynka
Rewelacyjne brownie Marcina Budynka

Nasza Ala wybornie się bawiła podczas kolacji. Upodobała sobie wyciąganie butelek po oranżadzie ze skrzynki, która stanowiła dekorację sali. A potem wkładała je do skrzynki lub zanosiła, np. rodzicom 🙂

Drugiego dnia, po pysznym śniadaniu, mieliśmy okazję usłyszeć wiele ciekawostek na temat wołowiny od zaproszonych ekspertów. Po części wykładowej przyszła pora na gotowanie – zawody „Meat Master”, dla przybyłych dziennikarzy. Przygotowano dla nas czarne pudełka w których znalazły się składniki obowiązkowe – stek z antrykotu, ziemniaki, 3 rodzaje smakowej wódki i… śliwki. Wyzwanie dla mnie ogromne bo łączenie mięsa z owocami nie jest moją domeną, ale… daliśmy radę. Mimo, że nie zdobyliśmy żadnego miejsca wygraliśmy świetne odkrycie kulinarne – sos na bazie wódki pigwowej i śliwek z odrobiną papryczki habanero. Muszę przyznać, że super komponował się ze stekiem, który przygotowaliśmy po naszemu, czyli na well done. Ziemniaczki podsmażyliśmy z boczniakami i doprawiliśmy solą ziołową.

Był fun! Zdjęcie dzięki uprzejmości Związku Polskie Mięso.
Był fun! Zdjęcie dzięki uprzejmości Związku Polskie Mięso.
Nasz stek z antrykotu w sosie śliwkowym z habanero
Nasz stek z antrykotu w sosie śliwkowym z habanero
Alunię cała ta impreza nieco znudziła? A może po prostu zmęczyła?
Alunię cała ta impreza nieco  zmęczyła… 😉

Po zawodach czekała nas kolejna uczta super obiad. W menu pojawiły się:

  • koftas z mielonej wołowiny na pikantnie
  • zupa pomidorowa z soczewicą
  • pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną niepaloną i twarogiem
  • korzenne ciasto (dyniowe?) przekładane kremem czekoladowym z orzechami i wierzchiem z orzeszków w karmelu

Mniam!

Polska wołowina i Study Tour „Polskiego Mięsa” zdecydowanie ” dał radę”. Nie tylko wybornie pojedliśmy, ale także miło spędziliśmy czas. Również poza oficjalnymi wydarzeniami – bawialnia dla dzieci i basen dostarczyły nam dodatkowych atrakcji 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*