Ogromna konkurencja na rynku gastronomicznym spowodowała, że coraz więcej restauracji boryka się z problemami finansowymi. Choć bardzo często wynikają one z nieprawidłowego zarządzania, to głównym powodem takiego stanu rzeczy jest po prostu brak klientów. Zauważyłeś, że u Ciebie ostatnio również jest ich jak na lekarstwo? Zacznij w porę działać i sprawdź, jak zwiększyć liczbę gości w swojej restauracji!
Korzystaj z social media
W dzisiejszych czasach najlepszym źródłem informacji dla potencjalnych klientów jest internet. I nie, nie wystarczy sama strona internetowa. Potrzebne będą profile na portalach społecznościowych, np. na Facebooku lub Instagramie. To najlepszy sposób na pozyskanie nowych odbiorców. Jak stworzyć profil, który będzie ich angażował i stale rozbudzał zainteresowanie restauracją? Przyda się dodanie menu oraz podstawowych informacji takich jak adres oraz dane kontaktowe. Na początku wystarczy dodawać zdjęcia posiłków lub momentów, w których są przygotowywane. Z czasem klienci sami zrobią Ci reklamę. Jak? Dodając fotografie ze znajomymi z geolokalizacją, które będą zbierały polubienia wśród innych internautów. Podstawą jest jednak stała aktywność profilu, więc jeśli jako właściciel wiesz, że raczej nie znajdziesz na to czasu, pomyśl o zatrudnieniu profesjonalisty lub skorzystaniu z usług agencji marketingowej.
Śledź trendy kulinarne
Jedzenie w restauracjach stało się w ostatnich latach niezwykle modne. Dlatego klienci coraz rozważniej wybierają lokale i kierują się innymi kryteriami niż tylko kryterium finansowe. Najczęściej chcą odwiedzić punkty, w których mogą spróbować dań nowych oraz wpisujących się w najnowsze trendy. Nie masz jeszcze na stanie wyciskarki wolnoobrotowej? To koniecznie kup ją w sklepie takim jak https://www.horeca-24.pl, który specjalizuje się w sprzedaży wyposażenia do lokalów gastronomicznych. Sprzęt pozwoli na przygotowanie niezwykle popularnego ostatnio kremowego smoothie z owoców i warzyw. Ten napój to niejedyna nowość. Polacy chętnie sięgają po dania zawierające produkty w stylu superfoods, czyli bogate w witaminy i składniki odżywcze, np. awokado, jarmuż, nasiona chia, szpinak oraz inspirowane modnymi ostatnio kuchniami: marokańską, koreańską i indyjską. Prenumerata branżowych pism to konieczność!
Pamiętaj o promocjach
Nawet najlepszy kucharz czy menadżer nie jest w stanie „obronić” lokalu tak, jak regularne promocje. Najpopularniejsza? Bez wątpienia okazyjna cena na danie dnia. Informację o niej można przekazać m.in. na wspomnianych już portalach społecznościowych. Przydadzą się też zniżki na przystawki lub desery w weekendy, kiedy sporo rodzin decyduje się na jedzenie na mieście. Wiosnę i lato można z kolei wykorzystać na przyciągnięcie klientów lubiących wydarzenia sportowe – wystarczy uzupełnienie menu o przekąski oraz zniżki na napoje. Stali klienci po np. 10 wizytach mogą otrzymywać także kupon na darmowy posiłek.