Chleb z sezamem i siemieniem lnianym – bez wyrabiania!

Kolejny chlebek na zakwasie, bez wyrabiania. Ciemny, ciężki i wilgotny, czyli taki, jaki razowiec powinien być. Podawałam go m.in. do zupy-kremu z kalarepy i sałatki z gorgonzolą i truskawkami.  Wykorzystałam go też do kanapek: z mascarpone i kurczakiem; serkiem kozim i prosciutto oraz słodkich – z tahini i miodem.

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typu 2000
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typu 2000
  • 1.5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki białego sezamu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 szklanki wody

Wymieszaj trzy pierwsze składniki i zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 12 h. Dodaj suche składniki oraz drożdże rozprowadzone z cukrem i ciepłą wodą. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz w 180-200 st. ok. 45-60 min.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*