Pierwsze kulinarne dzieło, jakie powstało na moim Obozie Kuchni Artystycznej. Lekkie, galaretkowe desery z jogurtem i owocami. Przepyszne!
Mieliśmy tylko jedną uwagę – dodatek herbatników nie był zbyt dobrym pomysłem bo rozmiękły. Za to mus cytrynowo-morelowy był rewelacyjny.
Mus morelowy, podobny do mojej mgiełki truskawkowej:
- 250 ml wrzącej wody
- 1 galaretka cytrynowa „na szybko” od Delecty
- 1 jogurt brzoskwiniowy
- 8 małych moreli
Rozpuść galaretkę we wrzącej wodzie. Odstaw na ok. 10 min do przestudzenia. Morele zmiksuj z jogurtem. Dodaj do tężejącej galaretki. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki. Deser będzie gotowy po ok. 15 min i będzie miał bardzo lekką konsystencję. Jeśl chcesz by był gęstszy, dodaj mniej wody.
Opcjonalne dodatki:
- herbatniki holenderskie
- kulki czekoladowe
- galaretka cytrynowa
- nektaryny
- banany
- czarne porzeczki
Każdy z uczestników zrobił swoją wersję deseru. Moja składała się z musu morelowego z zatopionymi morelami, plasterków banana i nektarynek oraz galaretki cytrynowej. A oto co dodali do swoich deserów moi podopieczni (układając od dołu pucharka):
Gosia: mus morelowy, morele, pokruszone herbatniki, jogurt bananowy, kawałki herbatników zatopione w galaretce
Michalina G.: mus morelowy, herbatnik, plastry nektarynek, pokruszone herbatniki, jogurt truskawkowo-bananowy, nektarynki i porzeczki
Michalina N.: mus morelowy, plastry bananów, jogurt z owoców leśnych, pokruszone herbatniki, nektarynki i morele
Marcin: herbatnik, mus morelowy, nektaryny zatopione w musie, jogurt truskawkowy, kuleczki czekoladowe, banan, kosteczki galaretki cytrynowej
Marta: mus morelowy, nektarynki i morele, pokruszone herbatniki, jogurt truskawkowy, morele i kulki czekoladowe
Dominika: mus morelowy, nektaryny i banan, jogurt truskawkowy, herbatnikii i kulki czekoladowe, morele zalane galaretką cytrynową