Lekkie leczo po amerykańsku

Lekkie bo z chudą szynką zamiast kiełbasy, a po amerykańsku, ze względu na dodatek przyprawy Cajun. Pyszne, kolacyjne danie, które zyskało uznanie zarówno Taty, jak i Brata. A to nie zdarza się często.

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cukinia
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa cajun (trochę mniej niż 1/2 podanej porcji)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Podsmaż mięso na niewielkiej ilości tłuszczu, przyprawiając mieszanką cajun. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Duś aż staną się półmiękkie. Następnie dodaj sparzone i pokrojone pomidory oraz cukinię i kostkę rosołową. Gotuj ok. 10 min, bez przykrycia by woda mogła wyparować. Dopraw koncentratem i w razie potrzeby mieszanką cajun. Podawaj z pieczywem lub jakimkolwiek innym skrobiowym dodatkiem. U mnie sprawdził się m.in. pęczak, makaron i brązowy ryż.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*