Barszczyk prosto z mojego tegorocznego wigilijnego stołu. Na domowym zakwasie, z orkiszowymi uszkami. Zrobiony wspólnie z Mamą. Pycha! Od czasu do czasu naprawdę lubię tradycyjną kuchnię 🙂
Zakwas buraczany:
- 5-6 średnich buraczków
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- kawałek chleba na zakwasie (polecam domowy graham na zakwasie)
- letnia przegotowana woda
Barszcz:
- 2 kg buraków obranych, pokrojonych w plasterki
- ok. 10 g suszonych borowików
- cebula opalona
- duża szczypta soli, 1.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- po 24h: 5 goździków, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki cynamonu, majeranek
Uszka:
- 1-1.5 szklanki mąki pszennej 550
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka bardzo gorącego mleka
- suszone borowiki
- cebula
- kawałek świeżej bułki + bułka tarta
- żółtko
- sól, pieprz
Zakwas buraczany (przygotowałyśmy 5 dni przed wigilią): Buraczki dobrze wyszoruj, pokrój w kostkę i umieść w dużym słoju. Dodaj pozostałe składniki. Zalej letnią wodą. Odstaw na 3-7 dni. Każdego dnia składniki przemieszaj.
Barszcz: Obierz buraki i pokrój w plasterki. Dodaj grzyby, cebulę, cukier, sól i ocet. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 min. Odstaw na ok. 24h. Następnie dodaj przyprawy, a na koniec zakwas. Podgrzej, ale nie gotuj. Spragnieni glutaminianu sodu mogą dodać jeszcze vegetę. Barszcz podawaj z uszkami.
Uszka: Namocz grzyby przez noc. Ugotuj, drobno pokrój.* Wymieszaj z podsmażoną cebulką, namoczoną w wodzie bułką, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz umieszczaj na okręgach lub kwadratach ciasta zagniecionego z obu mąk, szczypty soli i gorącego mleka. Sklejaj brzegi pierożków jak na zdjęciu lub do wewnątrz.
* Update z 24 grudnia 2015 – Farsz można też zrobić nie dodając bułki i żółtka, a cebulę i grzyby rozdrobnić w malakserze. Utworzą wtedy taką jakby gęstą papkę, którą łatwo będzie zamykać w cieście pierogowym.
ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
Radosnych Świat życzy Aga
Pięknie się prezentuje 🙂 U mnie zawsze jest grzybowa i domowe kluseczki.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Dziękuję. Chętnie zajrzę 🙂
Kasiu, wspaniałych świąt!
[…] mojego tegorocznego wigilijnego stołu. Dodatek do karpia pieczonego z migdałam i tradycyjnego barszczu z uszkami (tym razem orkiszowymi). Kapusta, grzyby i makaron = połączenie pewne i niezawodne. To […]
[…] składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki orkiszowej (zobacz przepis na orkiszowe uszka) czy semoliny (zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami) w ilości 15-50%. Ciekawe […]
[…] Z dwóch tradycyjnych zup – grzybowej i czerwonego barszczu, ta druga jest znacznie mniej kaloryczna – pod warunkiem jednak, że nie przesadzimy z uszkami […]
[…] barszcz z uszkami – zupa rybna (po raz […]
czy z samej orkiszowej maki maga udac sie pierogi badz uszka? ewentualnie z dodatkiem maki jaglanej?
Przyznam, że nie próbowałam z orkiszową, ale z jaglaną 100% wychodzą.
dziekuje za odpowiedz, w takim razie sproboje z maki jaglanej ,mam nadzieje znalazlam przepis na pierogi i uszka dzieki ktoremu bede mogla zjesc te smakowite potrawy ,pozdrawiam serdecznie