Niemal jak angielski bread pudding, ale bez mleka/śmietany i masła. Bardzo szybki i zadziwiająco dobry deser. Idealny sposób na wykorzystanie lekko czerstwego chleba. Przepis pochodzi z książeczki producenta papieru do pieczenia SAGA, dostępny również tutaj.
Z pewnością warta wypróbowania będzie wersja z rodzynkami, jabłkiem, cynamonem, wanilią, orzechami, itp. dodatkami.
- 4 kromki zwykłego chleba (u mnie sprzed 2 dni)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru Muscovado
- 2 łyżki białego cukru
- 50 g czekolady (dałam mleczną, ale deserowa też dobrze by pasowała)
- ok. 3-4 łyżki wiśni z kompotu
Pokrój chleb na ok. 1-cm kwadraty, przy okazji usuwając skórkę. Czekoladę pokrój na małe kawałki. Ubij mikserem jajka z cukrem. Połącz z chlebem i czekoladą. Wmieszaj wiśnie i przełóż do foremek. W mojej dzisiejszej wersji – do formy na muffinki wyłożonej papierem SAGA. Jednakże naczynie do tarty, zwykłe żaroodporne lub ramekiny byłyby chyba lepsze bo pudding wyglądałby estetyczniej. Zapiekaj w 180°C ok. 15 min.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 30/06/2013Pudding chlebowy z Bursztynem i szynkąw kategorii:Dania z piekarnikaJajecznice i omletyZapiekankiokazja:Pożywne śniadanieDrukujBread pudding, czyli angielska klasyka. U mnie z polskim długodojrzewającym serem Bursztyn, w którym miałam okazję zakochać się dzięki degustacji na Finale BlogerChef’a. Nieskomplikowane śniadaniowe danie pozwalające zagospodarować lekko wyschnięte albo nawet czerstwe pieczywo. Można dodać do niego dowolną wędlinę (drobiową, wieprzową, parmeńską), ser (każdy żółty lub pleśniowy) i warzywa (np. cebulkę, ugotowany groszek, paprykę, itp.). Chlebek fajnie przypieka się z wierzchu i ładnie chrupie. Środek natomiast skrywa roztopiony, aromatyczny, ciągnący się ser i masę jajeczną. Aromatu dodają też przyprawy, które można dowolnie zmieniać. Ja zrobiłam danie w naczyniu żaroodpornym, ale polecam również indywidualne kokilki. I bread pudding w wersji słodkiej. U mnie sprawdził się niegdyś pudding chlebowy z wiśniami i czekoladą. […]