Penne z brokułami i Gorgonzolą

O tym dość typowym połączeniu sosu serowego z brokułami przypomniał mi newsletter Taste of Home. Nie trzymałam się ściśle proporcji podanych w przepisie, te jednak podaję poniżej.

  • 2 filiżanki makaronu penne
  • 2 filiżanki brokułów
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 łyżek mąki
  • 2 filiżanki bulionu
  • 3/4 filiżanki białego wina lub dodatkowego bulionu
  • 170 g sera Gorgonzola
  • pieprz czarny do smaku

Ugotuj brokuły w mikrofali lub na parze. Podsmaż kurczaka i cebulę. Wmieszaj mąkę, zalej bulionem i gotuj do zgęstnienia sosu. Połącz z Gorgonzolą i dopraw do smaku pieprzem (uwaga na sól – jest jej sporo w rosole i serze). Podawaj z makaronem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*