Sernik wiedeński z niemielonego twarogu

Sernik wiedeński, czyli bez kruchego spodu, w wersji grudkowatej, z niemielonego twarogu. Jego pieczenie miało być okazją do przypomnienia sobie jak się robi tego rodzaju desery. Oczywiście zajrzałam do Moich Wypieków i Kwestii Smaku, gdzie znalazłam sporo cennych wskazówek.

Przepis pochodzi z warsztatu wypieków świątecznych w którym uczestniczyłam w grudniu. Zastąpiłam jedynie kandyzowaną skórę pomarańczową rodzynkami, a zamiast sera śmietankowego użyłam półtłustego twarogu. Efekt był jak najbardziej zadowalający.

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 800 g twarogu półtłustego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • sok z 1 cytryny
  • rodzynki

Jajka ubij z cukrem. Dodaj niezmielony ser i resztę składników. Wyłóż do małej foremki albo tortownicy, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 1h w 180°C. Po wystudzeniu posmaruj Nutellą lub stopioną czekoladą.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*