Na dobrą rozgrzewkę przed konkursowym gotowaniem w Pozion 511 Design Hotel&Spa 🙂
1. Steki T-bone i porterhouse to steki składające się z dwóch kawałków mięsa połączonych pośrodku kością w kształcie litery T. Jakie to rodzaje mięsa?
- ligawa i antrykot
- rostbef i polędwica
- antrykot i szponder
- polędwica i ligawa
Rostbef i polędwica. Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kszałcie. Większa część mięsa to rostbef, a mniejsza to polędwica. Z tego samego mięsa są też steki Porterhouse.
2. Który ze składników nie ma udziału w tworzeniu charakterystycznego koloru babeczek/ciasta red velvet?
- masło
- nieprzetworzone kakao
- maślanka
- ocet
Masło. Nie wiem dlaczego, ale niemal wszyscy zaznaczali kakao. Przecież ono zawsze będzie dawało kolor ciastu. Jak nie czerwony to brązowy. W red velvet cakes kakao reaguje z kwasem z maślanki i octu dając czerwone zabarwienie. Nieco więcej na ten temat w moim wstępie do wpisu o babeczkach red velvet cupcakes.
3. Empanadas to:
- kreolskie naleśniki
- rodzaj meksykańskiej tortilli
- kolumbijskie placuszki
- argentyńskie pierożki
Argentyńskie pierożki. Bardzo podobne w kształcie do naszych polskich. Najczęściej nadziewane mięsnym lub serowym farszem, smażone lub pieczone, przygotowywane z różnego rodzaju ciasta. Najczęściej kruchego, czasem z domieszką mąki kukurydzianej, czasem sera. Widziałam też wersje z ciastem francuskim.
4. Wartość energetyczna kanapki BigMac (pszenna bułka z dwoma kawałkami mięsa wołowego i plastrem sera cheddar) dostępnej w sieci McDonald’s wynosi:
- 280 kcal
- 330 kcal
- 510 kcal
- 680 kcal
510 kcal. Pytanie wcale nie jest jakość szczególnie dietetyczne. By na nie odpowiedzieć wystarczy bardzo podstawowa wiedza żywieniowa i matematyczna. Bułka to ok. 200 kcal, plaster sera – 100, a cienki kawałek smażonego mięsa (dużo mięsa przecież nie dają) – 200, czyli razem jakieś 500 kcal.
5. Perełki tapioki wytwarza się ze skrobi:
- batatów
- pasternaku
- słodkich ziemniaków
- manioku
Manioku. Co do tego to akurat chyba nikt nie miał wątpliwości. Jak takie perełki wyglądają w poście z przepisem na pudding z tapioki z mango.
6. Guacamole to meksykańska pasta przyrządzana na bazie:
- pomidorów
- fasoli kidney
- awokado
- papryki
Oczywiście awokado.
7. Tradycyjnym sosem podawanym do pieczonego indyka podczas Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia w USA i Kanadzie jest:
- sos pieczeniowy, tzw. gravy
- sos żurawinowy
- sos aioli
- Amerykanie nigdy nie podają sosu do indyka
Żurawinowy. Amerykanie szczycą się swoimi cranberries. Sos ten podają zawsze w amerykańskich filmach i książkach.
8. Poblano to rodzaj:
- pieprzu
- papryczki chilli
- fasoli
- kukurydzy
Papryczki chilli. Słynna meksykańska potrawa mole poblano to sos czekoladowy z chilli.
9. Syrop kukurydziany jest płynną formą:
- glukozy
- glukozy i fruktozy
- sacharozy
- fruktozy i laktozy
Glukozy i fruktozy. Syrop kukurydziany, nazywany również syropem glukozowo-fruktozowym powstaje ze skrobi kukurydzianej, którą rozkłada się za pomocą enzymów lub kwasów na cukry proste – glukozę i fruktozę. Jest bardzo słodki i nie krystalizuje stąd dodaje się go praktycznie to wszystkiego.
10. Wszechobecne w USA bajgle wywodzą się z kuchni:
- hiszpańskiej
- żydowskiej
- angielskiej
- kanadyjskiej
Żydowskiej. Podobno bajgle powstały w środowisku krakowskich żydów, a ok. roku 1900 zostały wraz z żydowskimi emigrantami przeniesione na Manhattan.
[…] już bardziej standardowo – czwarte z kolei kulinarne zmagania blogerów rozpoczęły się testem wiedzy, po czym nadeszła pora na konkursowe gotowanie w czterech rundach. Uczestnicy znów zaskakiwali […]
O Boże to ja 😀
Miałam 5/10 nie?:)
Buziak
Szczerze mówiąc… nie pamiętam kto ile miał…
ja wiem dlaczego wszyscy zaznaczali kakao 😀 bo nie czytają ze zrozumieniem pytań 😉
ja miałam 8/10 😀 poległam na polędwiczkach i poblano 🙂
wychodzi na to ze miałam 8/10 🙂
Ja miałam 7/10, więc nie jest tak źle ze mną 😀 u mnie z kolei red velevet, pierożki i kaloryczność, sądziłam, że ma więcej 😀
[…] test teoretyczny, jak dla mnie (potem się okazało, że dla innych również) dość trudny. Tutaj znajdziecie pytania, na które […]