Dziś mało wyszukanie, bo jajecznicę z makaronem chyba każdy zna. Ale zapewne nie każdy zna przyprawę do potraw z jajek. Tak się jakoś złożyło, że weszłam w posiadanie takowej i myślę, że mogę śmiało polecić. Nadaje daniu naprawdę fajny smak. Jest świetną opcją gdy nie mamy pod ręką świeżych ziół lub chociażby szczypiorku.
- ok. 100 g makaronu (u mnie w kształcie płaskich małych kwadracików)
- 4 jajka
- 150 g startego sera żółtego
- 100 g szynki
- 1.5 łyżeczki przyprawa do potraw z jajek Appetita
- świeżo mielony pieprz
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (możesz dużo wcześniej). Szynkę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
Na rozgrzanej patelni umieść makaron i szynkę. Podgrzej cały czas mieszając. Wbij jajka i dalej mieszaj. Dopraw do smaku przyprawą do potraw z jajek oraz świeżo mielonym pieprzem. Gdy jajka będą już niemal całkowicie ścięte dodaj starty ser. Przemieszaj i od razu podawaj, gdy tylko ser się roztopi. Oczywiście najlepiej w towarzystwie warzyw. U mnie padło tym razem na fasolkę mamut (szparagowa też będzie doskonała). Polecam 🙂
Jednak nie każdy, bo ja widzę jajecznicę z makaronem pierwszy raz w życiu;)
jeszcze raz pochwalę 🙂
pyszności !
🙂
bardzo pożywna i sycąca wersja jajecznicy.
Miłego dnia!:-)
Gotowa przyprawa do jajek? To by uprościło mi poranne śniadania. Jak się nazywa? Gdzie można ją kupić?
To przyprawa Appetity. Nie wiem gdzie dokładnie można ją kupić, ale na pewno w wielu sklepach, szczególnie dużych marketach.