Piąty półfinał BlogerChef’a traktował o kuchni azjatyckiej, więc o kuchni azjatyckiej był również test wiedzy. Zobaczcie na jakie pytania odpowiadali uczestnicy konkursu!
1. Zaznacz niepoprawne stwierdzenie dotyczące zupy ramen.
a. istnieje jej wiele odmian
b. zawsze zawiera azjatyckie nudle
c. jest bardzo popularna w Japonii (również wśród niezamożnych obywateli)
d. jej bazą jest zwykle wywar rybny, znacznie rzadziej mięsny
Ostatnie zdanie jest niepoprawne. Ramek przyrządza się na wywarze mięsnym, zawiera nudle i często można go kupić w japońskich barach. Jest nawet o tym film – „The Ramen Girl”.
2. Dim-sum to:
a. chińskie niewielkie dania, rozwożone wózkiem, w lokalach specjalizujących się w tego typu przekąskach
b. japońskie pierożki z mięsnym farszem, podawane do zupy miso
c. tajska sałatka z owocami morza, tradycyjnie serwowana podczas pikniku na plaży
d. sztuka pakowania dań lunchowych do specjalnych pudełek – dim sum box’ów
Odpowiedź a. Zdjęcia dim-sum i tych wózków możecie zobaczyć u dołu tego postu. Japońskie pudełka lunchowe nazywają się bento, a najpopularniejsze azjatyckie pierożki won-ton.
3. Olej sezamowy to aromatyczna, bardzo intensywna w smaku przyprawa, nie medium do smażenia. Z jakiego powodu?
a. ponieważ zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych
b. ponieważ jest bardzo drogi
c. ponieważ tłoczy się go na gorąco
d. ponieważ w większej ilości jest szkodliwy dla zdrowia
Bo zawiera dużo kwasów wielonienasyconych, które ulegają rozkładowi w wyższej temperaturze, m.in. do niebezpiecznych wolnych rodników.
4. Jakiego ryżu używa się do sushi?
a. jaśminowego
b. długoziarnistego
c. krótkoziarnistego
d. parboild
Krótkoziarnistego, specjalnego, takiego, który się klei.
5. Lassi to:
a. rodzaj indyjskiego, niespulchnianego chlebka
b. mleczny napój
c. pikantna zupa
d. dip na bazie jogurtu i kolendry
Mlecznego napoju, najczęściej przyrządzanego z mango. Często lassi to po prostu zmiksowany jogurt z wodą i cukrem lub solą (!). Niespulchniany indyjski chlebek to np. chapati (pieczony na suchej patelni) lub puri (smażony w głębokim tłuszczu). Dip z kolendrą to raita.
6. Jak nazywa się zawijany w charakterystyczny sposób japoński omlet?
a. onigiri
b. chawan mushi
c. soba
d. tamagoyaki
Tamagoyaki. Moją wersję możecie zobaczyć we wpisie o tamagoyaki. Znajdziecie tam też link do obrazkowej instrukcji zwijania tego japońskiego specjału.
7. Terminem „curry” określa się:
a. mieszankę przypraw
b. sposób przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej
c. rodzaj przyprawy
d. więcej niż jedna odpowiedź jest poprawna
Odpowiedź d. Curry to zarówna mieszanka przypraw jaką kupujemy w torebce, jak i rodzaj dania azjatyckiego.
8. Do czego w kuchni azjatyckiej najczęściej wykorzystuje się pastę z czerwonej fasoli azuki?
a. do produkcji tofu
b. do dań z ryżu
c. do dań z woka
d. do deserów
Do deserów. W Japonii mają nawet KitKat’a z fasolą azuki 😉
9. Mąka ryżowa nie nadaje się do wypieku typowych chlebów i ciast ze względu na:
a. brak glutenu
b. mało wyraźny smak
c. wysoką zawartość otrąb
d. niewielką zawartość węglowodanów
Nie zawiera glutenu, a to on odpowiada za wytwarzanie się miękiszu ciasta.
10. Charakterystyczny dla kuchni kantońskiej sos hoisin to słodko-pikantny sos na bazie:
a. mleczka kokosowego
b. fermentowanej soi
c. wywaru rybnego – dashi
d. czerwonej pasty curry
Fermentowanej soi. To po prostu odmiana sosu sojowego.
Ad. do pyt. 2
super notka i full ciekawostek :)))
zapisuję wszystko 🙂
pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Uf, nie jest źle z moją wiedzą .. zrobiłabym tylko jeden błąd 🙂
Bardzo fajny test ! 🙂
dużo informacji w które wcześniej się nie zagłębiałam.
dzięki temu wpisowi to się, zmieniło.
pozdrawiam 🙂
Nie pamiętam dokładnie co zaznaczałam (oj te nerwy ) to wiem, że jednak trzeba było tym razem słuchać tego drugiego głosu, a nie pierwszych skojarzeń :)bo jedno pytanie wyłapałam, że źle zaznaczyłam 🙂
Kurcze, nie pamiętam co zaznaczyłam w niektórych pytaniach, ale chyba nie było tak źle jak się spodziewałam 😀