4th of July jest co prawda świętem Amerykanów, ale stanowił dla mnie dobry pretekst by przygotować coś amerykańskiego. Padło na hamburgery, mimo, że 4 lipca jest dniem hot-doga. Zainspirowało mnie video na America’s Test Kitchen na temat technicznego aspektu ich przyrządzania. Oczywiście proponowanego przepisu nie odtworzyłam, ale skorzystałam ze wskazówek na idealnie soczyste burgery z chudego nieścięgnistego mięsa (u mnie szynki):
1. Dodałam żelatynę, która zastępuje kolagen występujący naturalnie w ścięgnistym mięsie i działa jak gąbka – zatrzymuje 10x więcej wody niż sama waży.
2. Dodałam odrobinę sody, która nadaje mięsu delikatności ze względu na podwyższanie pH. Na video o którym wspominałam jest dokładnie pokazane jak to molekularnie działa.
Specjaliści z ATK polecają też: dodatek grzybów i sosu sojowego ze względu na zawartość glutaminianu, czyli wzmacniacza smaku. Moja wersja nie była jednak grzybowa, a serowa – z polskim Radamerem. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Burgery wyszły bardzo soczyste, bez bułki i jajka, które obowiązkowo stosuje się w Polsce do klopsów mielonych. Prócz kotletów z szynki przygotowałam kapustę w pomidorach i hamburgerowe bułki z sezamem. A całość podawałam w towarzystwie kiełków brokuła. Wiem, wiem, mało amerykański ten mój hamburger, ale smakował rewelacyjnie. I był dużo większy niż wydaje się na zdjęciu, więc stanowił bardzo solidny posiłek.
Bułki hamburgerowe (4 duże szt.)
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju czosnkowego
- rozmącone jajko i sezam na wierzch
Burgery z Radamerem:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta sody
- 100 g startego sera Grand Radamer
- sól lub przyprawa uniwersalna
- świeżo mielony pieprz
Kapusta w pomidorach
- 1 główka młodej kapusty
- 2-3 łyżki masła
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- sól (lub vegeta), pieprz, ew. cukier (tym razem nie dodawałam)
Dodatkowo:
- kiełki brokuła
Bułki hamburgerowe: Wymieszaj drożdże w połowie letniego mleka z cukrem i odstaw na ok 15 min. Połącz w mąką, resztą mleka, solą i olejem. Wyrób ciasto. Ostaw do podwojenia objętości. Uformuj bułeczki i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj rozmąconym jakiem i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Burgery z Radamerem: Zalej żelatynę odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszaj z mięsem, startym serem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i smaż na niewielkiej ilości oleju. Po zrumienieniu wierzchu na małym ogniu, pod przykryciem, by mięso nie było surowe w środku.
Kapusta w pomidorach: Pokrojoną kapustę przesmaż na maśle i duś ok. 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i duś kolejne 10 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewaj wodą.
Bułeczki przekrój i podpiecz w piekarniku. Na spodnią część nałóż kolejno: kapustę, kotlecik, kiełki brokuła i przykryj drugą częścią bułki.
Powiem tylko tyle. Wielkie, olbrzymie, spotęgowane do granic przyzwoitości WOW! Ekstra przepis, gdyby ktoś mi wcześniej o tym powiedział, pewnie popatrzyłbym nań jak na zjawisko ale po Twoim artykule pędzie do kuchni to wypróbować! WOW!
W burgerze mięso jest najważniejsze. Ja przyznaję się bez bicia, że do swoich dodawałam jajko, ale następnym razem spróbuję bez!
Jaki gruby burger 😀 I pyszna kapustka, palce lizać 😉
[…] musiały być tortille. Tym razem w wersji z pysznym mięsem z szynki, które wykorzystałam przy burgerach z Radamerem i kapustą, którą też wykorzystałam do burgerów. Wybaczcie mało wyraźne zdjęcie zrobione […]
[…] Bigosik można podawać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do obiadu. Albo z tortillą/pieczywem, podobnie jak podawałam tortille z kapustą w pomidorach i mielonym mięsem po grecku lub domowe burgery z Radamerem. […]
A czy stanie się coś gdy do Twojego przepisu dodam jajko i bułkę tartą ? 🙂
Oczywiście, że nie. Najwyżej burgery staną się nieco bardziej twarde, bo takie właściwości ma jajko. Zerknij sobie jeszcze na ten przepis: https://wkrainiesmaku.pl/18972/jak-zrobic-burgery-idealne/