Prosty sposób na szybką przekąskę – ciasto francuskie wypełnione serem feta, wymieszanym z kremowym twarożkiem, dzięki czemu farsz ma lepszą konsystencję i nie jest tak słony. Można użyć serek naturalny lub z ziołami, z pomidorami, z ogórkiem. Można dodać też świeże zioła i/lub przyprawy. Poniżej aranżacje moich uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej.
Backstage z produkcji ciastek do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
- gotowe ciasto francuskie
- ½ kostki sera typu feta
- twarożek typu Almette
- jajko do posmarowania wierzchu
Wymieszaj rozkruszony ser feta z twarożkiem. Pokrój arkusz ciasta francuskiego na kwadraty. Na środku umieszczaj po łyżeczce farszu serowego. Zakładaj po skosie brzegi ciasta i dociskaj palcami, tworząc pierożki lub formuj sakiewki. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem (opcjonalnie) i piecz w 200 st. C do momentu zarumienienia.
Super pomysł na szybką przekąskę 😉
Dokładnie tak!
Bardzo fajny pomysł z przystrojeniem dania – z liśćmi i kwiatkami 🙂