Ciasto francuskie z fetą i kremowym serkiem

Prosty sposób na szybką przekąskę – ciasto francuskie wypełnione serem feta, wymieszanym z kremowym twarożkiem, dzięki czemu farsz ma lepszą konsystencję i nie jest tak słony. Można użyć serek naturalny lub z ziołami, z pomidorami, z ogórkiem. Można dodać też świeże zioła i/lub przyprawy. Poniżej aranżacje moich uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej.

Backstage z produkcji ciastek do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • gotowe ciasto francuskie
  • ½ kostki sera typu feta
  • twarożek typu Almette
  • jajko do posmarowania wierzchu

Wymieszaj rozkruszony ser feta z twarożkiem. Pokrój arkusz ciasta francuskiego na kwadraty. Na środku umieszczaj po łyżeczce farszu serowego. Zakładaj po skosie brzegi ciasta i dociskaj palcami, tworząc pierożki lub formuj sakiewki. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem (opcjonalnie) i piecz w 200 st. C do momentu zarumienienia.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*