Tarta cytrynowa z bitą śmietaną

Kolejne słodkie dzieło, wykonane równolegle z tortem karmelowo-słonecznikowym przez uczniów mojej wakacyjnej Szkoły Kuchni Artystycznej. Również pyszne i również urodzinowe.

Kruchy spód upiekliśmy w tortownicy i nie wstawialiśmy tarty do lodówki (bo konsumpcja „musiała” nastąpić do razu), więc się rozpływała. Bardziej cierpliwym polecam schłodzenie ciasta przed serwowaniem.

Backstage z produkcji tarty do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • kruchy spód z przepisu na idealne kruche ciasto
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sok z 2 cytryn
  • 4 żółtka
  • 5-6 łyżek cukru
  • śmietanka kremówka (330 ml) + cukier puder do smaku
  • starta czekolada

Przygotuj spód do tarty na bazie wskazanego ciasta.

Wymieszaj 1/4 szklanki wody z mąką. Resztę umieść w rondlu wraz z sokiem cytrynowym i zagotuj. Dodaj zawiesinę mąki do wrządej wody z sokiem i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj żołtka i cukier. Dokładnie wymieszaj trzepaczką by nie utworzyły się grudki. Przestudź krem, a następnie przelej do upieczonego kruchego spodu.

Po kolejnym przestudzeniu przykryj masę śmietanką ubitą z cukrem. Posyp startą czekoladą i podawaj. Najlepiej po poniwnym schłodzeniu.

Szczerze rekomenduję schłodzenie 😉

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*