Chleb z mąką pełnoziarnistą i żółtym serem

Domowy pszenny chlebek ze sporą dozą pełnoziarnistej mąki, ziołami i aromatycznym serem. Świetny do wszelkich wytrawnych kanapek i tostów.

  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej 500
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g startego sera Gouda z czosnkiem
  • ok. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub spaghetti

Umieść wszystkie składniki w podanej kolejności w maszynie do wypieku chleba. Ustaw program szybki chleb pszenny 750 i czekaj aż się upiecze 🙂

Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Gdy wyrosną, połącz je z mąką, solą, przyprawą i olejem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Dodaj starty ser, przełóż do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 45 minut w temp. 200 st. C.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*