Domowy pszenny chlebek ze sporą dozą pełnoziarnistej mąki, ziołami i aromatycznym serem. Świetny do wszelkich wytrawnych kanapek i tostów.
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej 500
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g startego sera Gouda z czosnkiem
- ok. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub spaghetti
Umieść wszystkie składniki w podanej kolejności w maszynie do wypieku chleba. Ustaw program szybki chleb pszenny 750 i czekaj aż się upiecze 🙂
Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Gdy wyrosną, połącz je z mąką, solą, przyprawą i olejem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Dodaj starty ser, przełóż do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 45 minut w temp. 200 st. C.
świetny pomysł z dodatkiem sera, ale mnie zaciekawił Twój bochenek!
I co ważniejsze, bez zakwasu! a ja do niego nie mam ręki.
PS: zrobiłam post o OFDS.
Oj tam, nie masz ręki. Po prostu spróbuj. Ja zawsze służę zakwasem, w razie czego 🙂
pyszny domowy chlebek 🙂 z ochota porwałabym kromeczkę, bo jeszcze jestem bez śniadania