Drożdżowe bułeczki, wypełnione camembertem, szynką i suszonymi pomidorami. Idealne na weekendowe śniadanie. Szczególnie takie jeszcze ciepłe, z dodatkiem warzyw i domowego sosu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki chlebowej typu 750
- 1 szklanka mleka
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów
Składniki na farsz:
- ser camembert
- szynka, np. krakowska
- suszone pomidory
Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Gdy wyrosną, połącz je z mąką, solę i olejem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Podziel ciasto na 8 części, rozwałkowuj i umieszczaj na środku farsz. Zaklej bułeczki o odstaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Podawaj z ulubionym sosem i warzywami.
Bułeczki warto zamrozić, by cieszyć się ich smakiem gdy nie ma czasu na pieczenie.
Fajny przepis:)
[…] bez maszyny do chleba mogą przyrządzić go wg instrukcji podanych przy przepisie na bułeczki z camembertem. Nie dzieląc ciasta, a umieszczając go w dowolnej […]