Polędwiczka, którą przygotowałam podczas ostatnich świąt. Zamiast polędwicy można użyć mięsa drobiowego, albo przygotować podobny sos do ugotowanych na twardo jajek.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oleju
- ½ szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i świeżo mielony pieprz
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
- szczypiorek do posypania
- do podania: ziemniaki, ryż, kasza pęczak lub pyzy drożdżowe
Polędwiczkę umyj i oczyść. Pokrój w plastry i przesmaż na niewielkiej ilości oleju. Podje winem, a następnie dodaj nieco wody i duś pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 30-60 min).
Następnie dodaj nieco więcej wody, chrzan oraz śmietankę wymieszaną z mąką. Dopraw sos do smaku solę i świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie również sokiem z cytryny.
Podawaj ze szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami skrobiowymi oraz warzywnymi (dla mnie dobrze pasują mieszane warzywa na parze, buraczki na ciepło albo surówka z kapusty z koperkiem).