Polędwiczka w sosie chrzanowym

Polędwiczka, którą przygotowałam podczas ostatnich świąt. Zamiast polędwicy można użyć mięsa drobiowego, albo przygotować podobny sos do ugotowanych na twardo jajek.

Polędwiczka w sosie chrzanowym_20170417_151106-a-1024

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ​1 łyżka oleju​
  • ​½ szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu​
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • ​szczypiorek do posypania
  • do podania: ziemniaki, ryż, kasza pęczak lub pyzy drożdżowe

Polędwiczkę umyj i oczyść. Pokrój w plastry i przesmaż na niewielkiej ilości oleju. Podje winem, a następnie dodaj nieco wody i duś pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 30-60 min).

Następnie dodaj nieco więcej wody, chrzan oraz śmietankę wymieszaną z mąką. Dopraw sos do smaku solę i świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie również sokiem z cytryny.

Podawaj ze szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami skrobiowymi oraz warzywnymi (dla mnie dobrze pasują mieszane warzywa na parze, buraczki na ciepło albo surówka z kapusty z koperkiem).

Polędwiczka w sosie chrzanowym_20170417_151115-a-1024

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*