Dodobnie jak muffinki marchewkowe, te muffinki ze snickersami przygotowane zostały w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przepis jest mój, ale w życie wcieliły go Paulina i Ela. Znikały błyskawicznie, co jest chyba ich najlepszą rekomendacją.
- 2 szkl. mąki + szczypta soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2/3 szklanki cukru Muscovado
- 1 szkl. maślanki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 jajko
- 3 batoniki typu „Snickers”
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W mniejszej misce połącz płynne składniki: maślankę, olej, olejek i jajko. Batoniki pokrój na niewielkie kawałki. Wlej mokre składniki do suchych. Lekko wymieszaj. Dodaj snickersy. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Rezultatem zbyt długiego mieszania będą twarde i mało puszyste muffiny ze względu na formujący się podczas tego procesu gluten. Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek – silikonowych, blaszanych lub papierowych papilotek. Piecz w 180°C, ok. 20 min.
Lubię takie słodkie babeczki ;]