Ciasteczka wynalezione na blogu Tracy’s Culinary Adventures, nieznacznie zmodyfikowane.
- 2 filiżanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g masła
- 1/3 filiżanki cukru Muscovado
- 2/3 filiżanki białego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1,5 filiżanki tartej marchewki
Wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i olejek, mąkę a następnie marchewkę. Włóż do lodówki na co najmniej 1h. Wyłóż porcje ciasta na blaszkę i piecz ok. 12 min. Przełóż ciasteczka kremowym serkiem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
Ciastka w strukturze rzeczywiście podobne są do whoopie pies, czyli bardziej przypominają marchewkowca/biszkopt niż cookies.
Pyszne te Twoje ciacha:) (i inne wypieki również):D