To wpis zainspirowany pysznym wiosennym obiadkiem mamy w postaci zawijańców / roladek z kurczaka, młodych ziemniaczków, surówki z młodej kapusty i duszonej młodej kapusty.
Mięsko powstało w sposób zaprezentowany w filmie, znalezionym na tej stronie:
https://www.buzzfeed.com/christinebyrne/winner-winner-chicken-dinner?utm_term=.xo6lZpb6Y#.sqveV8Jnd
- filet z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- plastry ulubionej wędzonej szynki
- plastry sera żółtego
- jajko
- bułka tarta lub panko
Inne dodatki smakowe, które można umieścić w środku roladek
- musztarda
- dowolne pesto, np. pesto z pestek dyni
- pasta z suszonych pomidorów
Wykonanie – najlepiej obejrzyj film 🙂
Piersi przekrój poziomo, ale nie do końca, tak by powstały dwa płaty. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie jeszcze innym dodatkiem smakowym. Na płatach umieść plastry szynki oraz ser żółty. Zawiń mięso w roladki, obtocz w jajku i bułce tartej. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop delikatnie olejem. Zapiekaj pod przykryciem w 180 st. C. ok. 20-40 minut, w zależności od wielkości roladek.
Nasze „jarzynki”:
Surówka z młodej kapusty:
- młoda kapusta
- ogórek małosolny (starty)
- koperek
- odrobina pieprzu
Kapusta duszona z koperkiem
- kapusta
- olej
- koperek
- sól i pieprz
Wyglądają smakowicie 🙂 Idealne na rodzinny obiadek 🙂
To właśnie był taki obiadek 🙂
Świetnie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują. Doskonały pomysł na filet z kurczaka, coś innego i smacznego. Szybkie i mało skomplikowane danie. Dzieki za ten przepis.
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuję 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu 🙂 I Dziekuje.