Książka „Superproste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników” to najnowsza pozycja w mojej biblioteczce, a zarazem kolejna książka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej wydawnictwa „Jedność”.
Jak każda inna książka tego wydawcy (zerknijcie ma moje recenzje znajdujące się po tym linkiem: https://wkrainiesmaku.pl/?s=jednosc), również i ta ma w sobie coś wyjątkowego. Prócz pięknych zdjęć, wyróżnia ją myśl przewodnia pt. „prostota”, która znalazła wydźwięk w drugiej części tytułu – „Tylko 6 składników”. Żaden przepis nie wymaga użycia więcej niż 6 głównych składników (pomijamy sól, przyprawy i oliwę, czyli coś co zawsze jest w domowej spiżarni)! Moim zdaniem to jeden z najważniejszych atutów książki. Nie ma przecież co ukrywać – długa lista składników potrafi skutecznie odwieść od wypróbowania nowego przepisu. W dzisiejszych czasach nikt nie ma zbyt dużo czasu na robienie zakupów i gotowanie – nawet Ci, którzy lubią to robić. Każdy za to chętnie zje coś smacznego – najlepiej zaraz po przyjściu z pracy, a nie po 2h stania w kuchni.
„Superproste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników” to zdecydowanie pozycja dla osób, które cenią sobie czas, niebanalne smaki i dobrej jakości składniki. Autor książki doskonale pokazuje, że nie liczy się ilość i zawiłość sposobu przygotowania dania, a bardziej właściwy dobór surowców i odpowiednie połączenie smaków.
Książka jest przekładem z włoskiego oryginału, zawiera więc wiele typowo włoskich propozycji – sporo makaronów, dań typu risotto, dań warzywnych oraz sporo słodkości. Niektóre składniki są w Polsce mało dostępne, np. typowo włoskie sery czy wędliny. Można je jednak po prostu zastąpić polskimi odpowiednikami. Przepisy można też potraktować jako inspiracje. Mnie np. przepis na makaron z groszkiem cukrowym, tuńczykiem i oliwą z oliwek zainspirował do przygotowania makaronu z groszkiem zielonym, łososiem i ziołowym olejem – zalewą po suszonych pomidorach.
A zamiast ruloników z szynki nadziewanych serem ricotta przygotowałam ruloniki z szynki nadziewane pastą jajeczną (na święta). I podpatrzyłam sposób podania ?
Wkrótce będę także „bawiła” się ciastem francuskim bo bardzo spodobały mi się rogaliki z szynką długodojrzewającą i makiem.
Mam zamiar przyrządzić także spaghetti z pecorino i pieprzem – danie z 3 składników. Myślę, że może być pyszne. Mam też wiele innych przepisów na liście „do przygotowania”, np. proste rurki alla scorrentina, naleśniki gryczane z konfiturą z pomarańczy, tosty francuskie z czekoladą i bananem oraz wiele, wiele innych.
Na koniec dodam to co może powinno być na początku – książka „Super proste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników” została pięknie wydana, ma twardą oprawę i aż 416 stron!
Podsumowując, książka spodoba się osobom, które:
– lubią kuchnię śródziemnomorską,
– chcą gotować szybko i smacznie
– cenią sobie dobrej jakości składniki (niekoniecznie drogie)
– są fanami pięknych zdjęć kulinarnych.