Zdrowy i pyszny obiadek, idealny na ciepły letni dzień. Aromatyczny ryż jaśminowy ciekawie urozmaica menu. A pieczone, lekko skarmelizowane pomidorki (u mnie z ogródka Mamy) nadają głębi smaku całemu daniu.
- pomidorki koktajlowe
- 500 g mięsa mielonego z szynki lub drobiowego
- 1 średnia cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 kromka chleba namoczonego w wodzie
- 1 jajko
- bułka tarta
- ryż jaśminowy
- kukurydza
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- mieszanka ziół do pomidorów (bazylia, oregano, tymianek, itp.)
Zacznij od przygotowania mięsa. Połącz szynkę z posiekaną cebulą, kromką chleba, jajkiem i przyprawami. Formuj niewielkie klopsiki, które następnie otaczaj w bułce tartej i umieszczaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż również przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posyp je przyprawą do pomidorów i lekko skrop oliwą. Piecz mięso i warzywa w 180 st. C. ok 20-30 minut, uważając by pomidorki się nie przypaliły.
W międzyczasie ugotuj ryż. Gotowy wymieszaj z odsączoną z puszki kukurydzą, natką pietruszki, klopsikami, pomidorami i oliwą. Od razu podawaj.
robiłam w niedzielę podobny obiad 🙂 pyszny był to fakt 🙂 piękne danie 🙂