Pieczone pomidorki i klopsiki na ryżu jaśminowym

Zdrowy i pyszny obiadek, idealny na ciepły letni dzień. Aromatyczny ryż jaśminowy ciekawie urozmaica menu. A pieczone, lekko skarmelizowane pomidorki (u mnie z ogródka Mamy) nadają głębi smaku całemu daniu.

  • pomidorki koktajlowe
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub drobiowego
  • 1 średnia cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 kromka chleba namoczonego w wodzie
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • ryż jaśminowy
  • kukurydza
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ziół do pomidorów (bazylia, oregano, tymianek, itp.)

Zacznij od przygotowania mięsa. Połącz szynkę z posiekaną cebulą, kromką chleba, jajkiem i przyprawami. Formuj niewielkie klopsiki, które następnie otaczaj w bułce tartej i umieszczaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż również przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posyp je przyprawą do pomidorów i lekko skrop oliwą. Piecz mięso i warzywa w 180 st. C. ok 20-30 minut, uważając by pomidorki się nie przypaliły.

W międzyczasie ugotuj ryż. Gotowy wymieszaj z odsączoną z puszki kukurydzą, natką pietruszki, klopsikami, pomidorami i oliwą. Od razu podawaj.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*