Klasyczne amerykańskie brownies typu „chewy” (ciągnące się), które zaserwowałam na konkursie „Gotuj i bloguj po małopolsku”, jako akompaniament kwaskowej galaretki z czerwonych porzeczek. Są ciężkie w środku, co dobrze kontrastuje z lekką galaretką. Kluczem do osiągnięcia takiej tekstury ciastek jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych. Z tego względu w mojej recepturze pojawia się olej roślinny (w większości przepisów na brownies jest tylko masło). Zawiera on nienasycone, płynne tłuszcze, dzięki którym ciasto nabiera bardziej miękkiej struktury. Czekoladowy smak brownies intensyfikuje kawa. Dodatek whiskey sprawia, że ciacha przypominają nieco trufle. Polecam! Zebrały mnóstwo pozytywnych opinii. A Karmel-itka zaraz po przyjeździe do domu (byłyśmy razem na konkursie) upiekła podobne: z żołądkową gorzką miętową i miętą.
A potem Ola Wilczek zaproponowała wersję z wiśniami.
- 1.5 łyżeczki kawy instant
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki whiskey
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2.5 szklanki cukru
- 1.75 szklanki mąki + szczypta soli
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- czerwone porzeczki
Zalej kawę wrzącą wodą, najlepiej w garnku. Dodaj masło i roztop, lekko podgrzewając. Wmieszaj trzepaczką kakao, gorzką czekoladę, a na końcu whiskey. Dodaj olej oraz jajka i żółtka. Wymieszaj tak by powstała jednolita masa. Dodaj cukier i kolejny raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę z solą, a następnie pokrojoną na kawałki czekoladę. Przełóż ciasto do foremki o wymiarach ok. 20×30 cm. Posyp porzeczkami i piecz 30-35 min w 180 st. C.
a tak marudziłaś! te brownie smakowały jak trufle :] poświadczam – były świetne! mocno czekoladowe, ciągnące, ciężkie i pyszne.
Kasiu, jeszcze raz gratulacje 🙂 A ciacho , w ogóle się nie dziwię że wygrałaś, musiało byc pyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jeszcze raz serdecznie gratuluję Kasiu i zapraszam o przeczytania relacji z festiwalu.
http://jemylokalnie.pl/malopolski-festiwal-smaku/
Więcej zdjęć znajdziesz na moim blogu i stronie na Facebooku.
Zapraszam!!!
Kasiu, zrobiłam brownies z Twego przepisu. są obłędne! zamiast whisky dodałam żołądkową gorzką miętową i do tego świeżą siekaną miętę.
Ale szaleństwo! Zostaw mi kawałek!
[…] pokojowej) na ok. 30 minut. Podawaj jako samodzielny deser lub jako dodatek do wypieków, np. brownies. Szczerze polecam połączenie mocno czekoladowych ciastek i kwaskowej […]
[…] proponuję podawać z brownies z whiskey. Połączenie mocno czekoladowych ciastek i kwaskowej galaretki jest to prostu […]
Tak rzeczywiście Karmel-itka miała rację. Ciacho wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Gosia
Dziękuję bardzo 🙂
[…] czekoladoweWypieki słodkiekuchnia:AmerykańskaDrukujPo moich ostatnich zwycięskich brownies z whisky zrobił się u mnie spory popyt na te czekoladowe ciastka. Oczywiście, ja, jak to ja nie lubię […]
[…] – galaretki z „koralowymi” owocami, podane z ciastkiem czekoladowym […]
[…] mnie Kasia, autorka bloga „W Krainie Smaku”. Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI, które posłużyły jako punkt wyjścia mojej wersji. Wypieku Kasiu miałam okazję spróbować, […]
[…] znalazłam na blogu wkrainiesmaku.pl, lekko go […]
Zrobiłam! 🙂 Zamieniłam tylko porzeczki na wiśnie. Wyszło rewelacyjne, bardziej czekoladowe od jakiegokolwiek brownies jakie jadłam wcześniej. Dziękuję za przepis!