Po prostu ogórkowa. Jedna z moich ulubionych zup. Niezabielana, kwaśna, mocno warzywna… taka akurat w moim guście 🙂 Można ją zmiksować na krem (jak w tym przepisie na krem z kiszonych ogórków). Albo można dodać do niej kaszę (np. perłową) lub makaron (np. kolanka, tortellini) zamiast ziemniaków.
- 250 g mrożonej włoszczyzny (marchewka, seler, por)
- 1 l bulionu drobiowego
- 250 g ziemniaków
- 350 g ogórków kiszonych
- ok. 250 ml zalewy z ogórków
- 1-2 łyżki kaszy manny
- pęczek świeżego koperku
- świeżo mielony pieprz
Wrzuć włoszczyznę do rozgrzanego garnka. Gdy nieco zmięknie zalej wrzącym bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj prawie do miękkości. Dodaj starte na grubych oczkach ogórki i tyle wody z ogórków ile uważasz za słuszne (kwaśność ogórków i wody po ogórkach będzie różna). Na koniec dodaj kaszę manną rozmieszaną w wodzie z ogórków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym, posiekanym koperkiem. W razie potrzeby możesz wzmocnić smak zupy przyprawą uniwersalną.
Wersja z 13 czerwca 2016 – zabielana jogurtem
Wszystko jak wyżej tylko zamiast kaszy manny mąka kukurydziana do zagęszczenia, plus dodatkowo:
- jogurt grecki
- mięso z ud kurczaka
Też taką właśnie lubię!
Pozdrawiam serdecznie
[…] czy kostki. Stąd idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych, hiszpańskiej tortilli, zupach, zapiekankach. Nadają się również do gotowania w „mundurkach”, do smażenia (np. w postaci […]