Hot cross buns, czyli angielskie wielkanocne bułeczki z krzyżykiem

Bułeczki z krzyżem, w krajach anglosaskich znane pod nazwą „cross buns”. Tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek. Z drożdżowego, czyli najzdrowszego ciasta. Pachnące prawdziwą wanilią. Słodkości dodaje im suszona żurawina. Ich wspólna konsumpcja podobno cementuje przyjaźń 😉

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 3.5 szklanki mąki
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g suszonej żurawiny
  • cukier puder

Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Przetnij laskę wanilii wzdłuż. Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.

Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10 min.

Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody. Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.

1 komentarzy

  1. I znów masz mnie 😀 Spagetti wyszło rewelacyjnie, a w tym tygodniu czas na bułeczki 😀
    Super urozmaicasz naszą kuchnie przepisami z bloga 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*