Bułeczki z krzyżem, w krajach anglosaskich znane pod nazwą „cross buns”. Tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek. Z drożdżowego, czyli najzdrowszego ciasta. Pachnące prawdziwą wanilią. Słodkości dodaje im suszona żurawina. Ich wspólna konsumpcja podobno cementuje przyjaźń 😉
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 3.5 szklanki mąki
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 150 g suszonej żurawiny
- cukier puder
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Przetnij laskę wanilii wzdłuż. Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10 min.
Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody. Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.
I znów masz mnie 😀 Spagetti wyszło rewelacyjnie, a w tym tygodniu czas na bułeczki 😀
Super urozmaicasz naszą kuchnie przepisami z bloga 🙂