Przed Wami bardzo czekoladowe ciasteczka czekoladowe, inspirowane czekoladowymi cookies z lentilkami. Ja się nimi chwalę, a tak naprawdę są dziełem Oli. A zdjęcie zrobił Marek 😉 Mój był tylko know-how i asystentura przy fotografowaniu. Team dał radę bo ciasteczka wyszły pyszne i bardzo mocno czekoladowe. Druga partia lekko nam się przypiekła bo nie mierzyliśmy dokładnie czasu. Dlatego przestrzegam Was! Uważajcie na czas pieczenia. 10-12 minut to max! Ciacha trzeba wyciągać z piekarnika w momencie gdy wydają się jeszcze niedopieczone.
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 jajko
- garść groszków czekoladowych + trochę na wierzch
Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i rozdrobnionymi orzechami. Stop masło, dodaj oba cukry. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj suche składniki oraz groszki czekoladowe.
Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek umieszczaj dodatkowe groszki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Pamiętaj by wyciągnąć ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone.
Mmm, pychota 🙂
Oj tak, nie ma jak czekolada!