Ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi

Przed Wami bardzo czekoladowe ciasteczka czekoladowe, inspirowane czekoladowymi cookies z lentilkami. Ja się nimi chwalę, a tak naprawdę są dziełem Oli. A zdjęcie zrobił Marek 😉 Mój był tylko know-how i asystentura przy fotografowaniu. Team dał radę bo ciasteczka wyszły pyszne i bardzo mocno czekoladowe. Druga partia lekko nam się przypiekła bo nie mierzyliśmy dokładnie czasu. Dlatego przestrzegam Was! Uważajcie na czas pieczenia. 10-12 minut to max! Ciacha trzeba wyciągać z piekarnika w momencie gdy wydają się jeszcze niedopieczone.

Ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi
Ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • garść groszków czekoladowych + trochę na wierzch

Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i rozdrobnionymi orzechami. Stop masło, dodaj oba cukry. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj suche składniki oraz groszki czekoladowe.

Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek umieszczaj dodatkowe groszki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Pamiętaj by wyciągnąć ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*