Nasza pierwsza zapiekanka

Pionierska, ponieważ powstała jako pierwsza w naszej kuchni, wiele lat temu, gdy zaczęłam wynajdywać przepisy i motywować mamusię do ich realizacji. Dzisiejsza wersja jest już nieco zmodyfikowana.

  • 2 torebki ryżu (mieszanego dzikiego i parboiled)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • papryka
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka (mogło być więcej)
  • 150 g startego żółtego sera

Ugotuj ryż. Podsmaż zmiażdżony czosnek na 2 łyżkach oliwy. Dodaj obrane i pokrojone pomidory. Zredukuj sos (ale nie za mocno), dopraw przecierem pomidorowym, łyżeczką wegety, ok. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Połącz z warzywami, ryżem, kurczakiem i 1/3 ilości sera. Umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i zapiekaj ok. 30 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*