Pionierska, ponieważ powstała jako pierwsza w naszej kuchni, wiele lat temu, gdy zaczęłam wynajdywać przepisy i motywować mamusię do ich realizacji. Dzisiejsza wersja jest już nieco zmodyfikowana.
- 2 torebki ryżu (mieszanego dzikiego i parboiled)
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 papryka
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka (mogło być więcej)
- 150 g startego żółtego sera
Ugotuj ryż. Podsmaż zmiażdżony czosnek na 2 łyżkach oliwy. Dodaj obrane i pokrojone pomidory. Zredukuj sos (ale nie za mocno), dopraw przecierem pomidorowym, łyżeczką wegety, ok. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Połącz z warzywami, ryżem, kurczakiem i 1/3 ilości sera. Umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i zapiekaj ok. 30 min.