Fantazyjny duet – krem z buraczków i malin oraz krem z marchewki

Dziś pragnę Wam pokazać ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. To gęsty, mocno warzywny krem, delikatnie zakwaszony malinami i doprawiony piernikową nutą. Podałam go z innym warzywnym kremem – z marchewki. Smaki świetnie się komponują: kwaskowe buraczki i słodkawa marchewka… To jest to!

Obie zupy przygotowałam na bazie podsmażonych do lekkiego zbrązowienia warzyw – wtedy aromat pochodzący z reakcji brązowienia przechodzi do wywaru. Bardzo często przygotowuję tak zupy, używając do smażenia niewielką ilość oleju rzepakowego. To olej, który ma odpowiednio wysoką temperaturę dymienia, czyli mówiąc bardziej kolokwialnie, nie pali się pod wpływem wysokiej temperatury pozostawiając szkodliwe produkty. W przeciwieństwie do oliwy extra vergine czy oleju słonecznikowego – świetnych na zimno, ale absolutnie niezalecanych do poddawania obróbce cieplnej.

Poza tym olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Posiada optymalne proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi z rodziny omega – 6 a omega – 3, które wynoszą 2:1. Ten ilościowy stosunek między nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jest bardzo ważny z punktu widzenia profilaktyki kardiologicznej. A wcale nie jest łatwy do uzyskania bo deficytowe omega – 3 występują głównie w produktach, których jemy mało – rybach, owocach morza, tofu czy orzechach. Dlatego warto je podawać w również formie oleju rzepakowego. Są bardzo istotne dla naszego zdrowia – warunkują prawidłowe funkcjonowanie nie tylko układu krążenia, ale także nerwowego i narządu wzroku.

Krem z buraczków i malin oraz krem z marchewki
Krem z buraczków i malin oraz krem z marchewki.

Składniki na krem z buraczków i malin:

  • 4 średnie buraczki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g mrożonych malin
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na krem z marchewki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • ok. 1.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sproszkowana papryka słodka i ostra
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo, do dekoracji:

  • ok. 1 łyżka śmietanki kremówki
  • liście nasturcji i bratki

Krem z buraczków i malin: Dokładnie umyj buraczki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, ok. 1 godzinę. W rondlu, na mocno rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj obrane i pokrojone na niewielkie kawałki buraczki oraz maliny. Zalej bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksuj warzywa blenderem, w razie potrzeby dodając więcej bulionu. Jeśli pozostaną grudki buraczków przetrzyj całość przez sito. Dopraw do smaku szczyptą przyprawy piernikowej, solą i pieprzem.

Krem z marchewki: W rondlu, na mocno rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, obrane i pokrojone na talarki marchewki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa lekko się zarumienią, zalej je bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). Po tym czasie zmiksuj całość blenderem, w razie potrzeby dodając więcej bulionu. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku sproszkowaną papryką, solą i pieprzem.

Podanie: W płytkiej miseczce umieść krem z marchewki. Na jej środek delikatnie wlej krem z buraczków i malin. Zrób cienki okrąg ze śmietanki, po obwodzie kremu buraczkowego ok. 1 centymetr od brzegu. Wykonaj wykałaczką ozdobny wzorek, „malując” w czterech miejscach literę „S” (tak jak na zdjęciu). Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę liściem nasturcji i bratkiem. To oczywiście krok opcjonalny, bez dekoracji zupy też smakują wspaniale :).

2 komentarzy

  1. Wygląda zachwycająco 🙂 Krem z marchewki uwielbiam, z buraczków też lubię, choć z malinami jeszcze nie próbowałam. Zaintrygowałaś mnie 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*